Gunoaiele care pot secătui bugetele de bani. Cum pot returna hunedorenii peste 60 milioane de euro

0
224

Factorii decizionali de la nivelul județului se mișcă pe repede înainte. Mai au la dispoziție circa 20 de zile pentru a pune în mișcare marele proiect al sistemului integrat de management. Deponeul nu are operator desemnat, iar cei care au câștigat licitațiile pe zonele județului mai au de obținut avize și autorizații. Mai mult, termenul de mobilizare va fi redus, asta tocmai pentru că până pe 28 noiembrie sistemul trebuie să devină operațional. În caz contrar județul Hunedoara va fi nevoit să returneze peste 60 milioane de euro.

Perioada de mobilizare. redusă

Ultimul contract semnat de ADI Deșeuri a fost cel aferent zonei de colectare care cuprinde Valea Jiului. Contractul s-a semnat marți. Operatorul care și-a adjudecat contratul, Supercom, a intrat în perioada de mobilizare. Care este de 90 de zile. Oficialii vor însă să o reducă. La doar câteva.

”Dacă la 31 decembrie nu suntem în operare riscăm să dăm banii europeni înapoi. Am discutat deja cu ei, vom avea ședințe de management și cu ei și cu Brai-Căta pe zona de centru să ne mobilizăm împreună cu tot ce înseamnă factorii de decizie să reducem perioada de mobilizare și în 28 să pot să emit ordinul de începere începând cu data de 31. Sper să reușim”, a declarat Eduard Felciuc, directorul ADI Deșeuri.

Operatorii mai au de îndeplinit șase puncte

Semnarea contractului nu înseamnă și începerea operării. Firmele ce și-au adjudecat contractele de salubrizare trebuie să îndeplinească, conform caietului de sarcini, nu mai puțin de 6 puncte. Adică să aibă licențe, autorizații, asigurări de bunuri, etc. Abia după ce sunt îndeplinite aceste condiții se va emite o notificare către ANRSC, UAT-uri și operatori care pot începe colectarea.

Oficialii speră să finalizeze la timp toată procedura, astfel încât să nu fie nevoiți să returneze fondurile europene.

Trebuie menționat însă că deși cu chiu cu vai au fost desemnați operatorii pe zonele în care a fost împărțit județul, nu există un operator pe deponeu.

Anul trecut, Consiliul Județean Hunedoara a invocat o situație de urgență și a permis Supercom să opereze pe deponeul ecologic de la Bârcea. Deci licitația pentru această parte a proiectului sistemului intergat de management a deșeurilor nu a fost finalizată.

Potrivit  CJ Hunedoara,  proiectul sistemului integrat de management al deșeurilor are o valoare totală de 186.382.219 lei, contribuția din fonduri europene fiind de 144.304.903 lei. Proiectul a presupus construirea unui deponeu ecologic la Bârcea Mare, cu o capacitate de 111.200 tone/an, o stație de sortare cu o capacitate de 33/753 tone/an și o stație de tratare mecano-biologică cu o capacitate de 82.379 tone/an. Tot în cadrul acestui proiect, la Petroșani a fost construită o stație de sortare și o instalație de transfer a deșeurilor către unitatea centrală, fiind închise și depozitele neconforme de pe raza județului – 9 la număr- în afara celei de la Vulcan unde a existat o problemă legată de proprietate a terenului.