Fost ministru al Energiei: România riscă un blackout

0
396

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, susține că modificările tot mai frecvente din sectorul energetic, dar și deprofesionalizarea și decapitalizarea companiilor de stat pot lăsa România în beznă totală, fără curent. În ultimele zile au fost mari probleme în asigurarea energiei electrice necesare pentru consum. România a importat astfel energie din țările vecine.

Producătorii de energie nu acoperă consumul

România a importat în ultimele zile energie electrică. La fel s-a întâmpla și marți. La prânz, era o diferență de 1000 de megawatti între consum și producție.

”Potrivit datelor din rapoartele Transelectrica, România are un parc de producţie format de aproape 25.000 MW, nivel care reprezintă puterea instalată totală. Puterea disponibilă însă este de circa 20.000 de MW. Din această putere disponibilă, doar 8.300 MW, adică 40%, funcţionau ieri, România fiind nevoită să aducă energie de peste graniţe pentru a-şi acoperi consumul intern”, scrie Ziarul Financiar.

România riscă un blackout

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, susține că România are tot mai mari probleme cu asigurarea capacităților reale de producție de energie electrică. O lipsă totală de energie este riscul major ce paște România.

”Trebuie să renunțăm rapid la obligația de a tranzacționa pe bursa energia viitoare produsă de noile capacități. Această reglementare creează mari probleme cu finanțarea noilor investiții. Trebuie să încetăm să punem noi taxe în fiecare lună. La acestea se mai adaugă și politizarea, deprofesionalizarea și decapitalizarea companiilor de stat. Dacă nu ne trezim, vom importa tot mai mult, vom plăti prețuri tot mai mari și vom risca chiar și un dezastruos blackout”, spune fostul ministru al Energiei.

Marți, la prânz, cărbunele era principala sursă de producere a energiei, cu peste 2000 de MW. Asta după ce zilele anterioare energia produsă de eoliene o devansase pe cea hidro dar și pe cea termo.