Fost ministru al Energiei despre sectorul carbonifer: Nimic nu ar fi mai rău însă decât să mințim oamenii cu bună știință și să le înșelăm speranțele

0
605
foto: Gorjeanul

Uniunea Europeană vrea mai puține emisii de CO2, și reducerea astfel a energiei pe bază de cărbune. Fostul ministru al Energiei, Vlad Grigorescu, afirmă că din 2020 vor fi mai multe probleme ce vor apăsa pe sectorul carbonifer al României.

Cărbunele, folosit la producerea energiei încă 15 ani

Vlad Grigorescu, cel care a deținut portofoliul Energiei în Guvernul Cioloș, susține că va exista energie produsă din cărbune în următorii 15 ani. Numai că se va restrânge cantitatea de cărbune folosită.

După cum decurg negocierile de la Bruxelles cu privire la noua legislație în sectorul energetic, este probabil că această cantitate se va restrânge. După 2020 trei lucruri apasă sectorul carbonifer. Este vorba despre prețul mare al emisiilor de gaze cu efect de seră, limitarea emisiilor de CO2 per KWh și epuizarea orelor de funcționare a grupurilor energetice sau expirarea vechilor autorizații de mediu”, scrie Vlad Grigorescu pe pagina sa de Facebook.

În aceste condiții, conform ministrului, este posibil ca și atunci când vom putea produce energie din cărbune ”să ne coste uneori atât de mult că nu vom avea din ce plăti”.

În loc să se caute soluții, lucrurile sunt lăsate la voia întâmplării

Grigorescu dă ca exemplu Complexul Energetic Hunedoara. Producătorul de energie pe bază de cărbune va fi afectat de noile prevederi. Mai ales că grupurile de la Mintia nu au beneficiat de investiții în vederea reducerii emisiilor.

”Ne-am întrebat în 2016 ce face Romania dacă politicienii ei nu pot să apere interesele industriei carbonifere, dacă și noi și polonezii și grecii vom pierde în această dezbatere la Bruxelles? Strategia energetică națională din 2016 a luat în calcul ce tehnologii ar putea să apară în loc și la ce costuri. Planul de salvare a Complexului Energetic Hunedoara din 2016 prevede menținerea ambelor platforme industriale de la Mintia și Paroșeni, cu un ajutor de stat compatibil cu regulile UE, în ideea că se vor construi acolo noi grupuri energetice”, spune Grigorescu.

Fostul ministru susține că „putem să ne facem că nu vedem, să zicem că nu se întâmplă nimic”

”Și mai rău încă, putem să pretindem că avem bani de investiții și că suntem gata să le facem! Nimic nu ar fi mai rău însă decât să mințim oamenii cu bună știință și să le înșelăm speranțele. În loc să căutăm cu adevărat soluții, lăsăm lucrurile la voia întâmplării!”, completează fostul șef de la Energie.

Situația de la nivelul CEH este cunoscută de ani buni. Cu toate acestea acționarul majoritar, statul român, nu a luat nicio decizie care să asigure funcționarea companiei și în viitorii ani. Grupurile de la Mintia nu au beneficiat de investiții în reducerea emisiilor. Termocentralele au funcționat ani buni fără autorizații de mediu.

Minele de huilă din Valea Jiului au ajuns la o producție extrem de slabă. Iar Lupeniul și Lonea se vor închide.