Despre ”Scroful din copac” vs. Omul de peste 1 milion de lei consumați din buzunarul hunedorenilor

0
805

E suficient să aprinzi un chibrit ca să ia foc ”casa celor trei purceluși”. După caz, numărul acestora poate fi mai mare sau mai mic. Scandalul care mocnește de mulți ani în singura instituție de cultură din Petroșani e departe de a fi încheiat. Hunedorenii nu au știut că aplauzele lor au costat milioane de lei. Multe milioane de lei. Paradoxal, nici actorii – cea mai mare parte dintre ei – nu știau de ce câștigă ei doar doi galbeni din atâta muncă bazată pe uzura intelectuală. Ei, astăzi actorii stau în fața instituției revoltați pe un abuz al PSD – prin mâna administratorului public Costel Avram – care a decis să scape de actualul manager, Cosmin Rădescu. De câteva zile toată lumea se întreabă care e substratul acestei execuții politice făcute chiar de partidul care a insistat ca acest manager să fie manager. Nu există reacții oficiale pe subiectul care a scos actorii în stradă, dar apar ecouri care să ”îngroașe haosul”. 

Răspunsul adus direct prin bilețel electronic. ”Scroful din copac” a vorbit când trebuia

În afara de ”nu știu, nu vorbesc, nu e treaba mea”, reprezentanții PSD de la CJ Hunedoara nu au scos niciun sunet. Totul este legal, mai încearcă din când în când să afirme președintele Flaviu Bobora. Însă toate astea după ce a insistat pe ”placa” – ”habar nu am, nu m-am intersectat cu nimic din organizarea concursului”. Doar că funcția îi permite să garanteze că e legal. Nimeni nu are curaj să comenteze împotriva legalității, concursul fiind organziat și avizat de secretarul județului, Dan Daniel. Juristul condamnat definitiv pentru abuz tocmai pentru ”legala organizare a unui concurs pentru un post de manager la Direcția Județeană pentru protecția Copilului”.  Așa că ”garantat legal”.

Revenind la omul care a răspuns tuturor întrebărilor fără răspuns. Andrei Mihalache este un om de cultură care a trimis pe mailul Gazetei de dimineață o scrisoare deschisă – gen pamflet – care la prima lectură lasă loc la seturi mari de întrebări.

Cum un om de cultură dă în colegi de-ai lui pentru a apăra o conducere politică PSD? Cum să vorbești în acești termeni despre bucătăria unei instituții în care ai lucrat, și se presupune că ai avut și cu cine dacă ai suportat 26 de contracte. Și le-ai suportat ”cu o grea moștenire”. Acte semnate fără vreo constrângere și din care ai câștigat nici mai mult nici mai puțin decât 1.141.186 de lei. Adică 11 miliarde de lei vechi. Bani din buzunarul hunedorenilor. Și, cu boldul de rigoare, din prestația aceleiași trupe pe care astăzi o arunci în ”cocină”… 

Scroful din copac și cocina din jurul copacului

Andrei Mihalache este un regizor la Teatrul din Satu Mare și în aceste zile lucrează împreună cu actorul Nicolae Vicol și Alexandru Radu la un spectacol la Tg. Jiu.

”Ce repede șterg unii cu pisica – ca în reclame – experiențele colorate de pe afișele existenței lor artistice, fără să le fie frică de amintirile începuturilor. Ce ușor uită eforturile (bune – rele) ale celor care i-au împins în față când le tremurau genunchii. Cât de firesc li se pare să îi jignească pe cei care le-au șters cașul de la cioc și le-au arătat cum să zboare. Și totuși se cred porumbei voiajori deși se întorc “acasă“ doar pentru că nu au casă și nu dau doi bani pe cei care le-au dat primele boabe din palme. De câtă tâmpenie și țăție românească este nevoie ca să-ți “tatuezi“ pe tricouri “Je suis…“ și să terfelești un simbol al luptei împotriva terorismului și a intoleranței asupra spiritului și umorului. Ar trebui să credem că CJ-ul este o organizație teroristă, antisemită și criminală?… P.S.: se poate muri de constipație dar nu și de lipsă de scaun directorial… Din păcate nu se poate muri și din lipsă de rușine… La Teatrul Dramatic “I.D. Sirbu“ nu o să moară nimeni!”, se arată într- scrisoare deschisă adresată presei din Hunedoara tocmai de regizroul  11 miliarde.

Cultura românească vs cultura banilor

Mihalache nu este singurul om de cultură care a descoperit ”cultura banilor” în interiorul Teatrului din Petroșani.

În TOP 5, pe prima poziție se află Alexandru Radu care a câștigat 4.052.755 lei. Adică peste 40 de miliarde de lei vechi. Locul al doilea este ocupat de Vioara Bara cu suma de 2.085.795 lei. Locul al treilea îi revine fix autorului ”scrofului din copac”, Andrei Mihalache, cu suma de 1.141.186 de lei, iar pe poziția a patra se așază actorul Nicolae Vicol cu suma de 1.078.590. În afara de Vioara Bara, ceilalți trei sunt și astăzi împreună în proiecte culturale. Doar că la Tg Jiu. Ultima poziție din acest top al marilor câștigători de la bugetul CJ Hunedoara este Cristian Ioan care a încasat 653.878 lei. 

Despre Mihalache am reușit să aflu doar că cel mai scump spectacol pentru copii din istoria teatrului românesc ”Cei trei mușchetari” a fost pus în scenă de Andrei Mihalache, la Petroșani, cu o sumă încasată pentru scenografie ce atinge undeva la 30 de mii de euro. Pentru simplii spectatori, scenografia e sinonimă cu manopera. Spectacol care s-a jucat doar de două ori. Despre costurile reale ale spectacolelor voi scrie zilele următoare. Și despre existența lor propriu-zisă pe scenă. Atunci când ele au existat.

Cu alte cuvinte, PSD duce o luptă a banilor, a dosarelor care trebuie ascunse. De ce? Acesta este răspunsul pe care trebuie să îl afle Justiția. Dosarul care trebuie să ofere acest răspuns este în faza de cercetare la DNA și actorii din Petroșani au dat cu subsemnatul pentru faptele petrecute în perioada 2009-2016. La acea vreme manager era Nicoleta Bolcă.

După ce Rădescu a făcut plângere, în baza unui audit, împotriva acestor fapte, aceste nume nu au mai ”prins” contracte la Petroșani.

PS, ca să fim pe linia regizorului Andrei Mihalache: PSD se apară pe el și asta înseamnă că e ”frate de cruce cu PNL?, fiindcă PSD nu era în acea perioadă la conducerea CJ. Sau PSD distruge tot  în județ pentru Costel Avram? Există o frăție a banilor publici din CJ Hunedoara?

Poate ne răspunde Cristian Resmeriță, prim-vicepreședintele PSD Hunedoara, singurul care va fi afectat electoral de acest scandal care demonstrează cum lucrează PSD din fruntea CJ Hunedoara pentru a apăra un interes care nu are logică pentru marele consumator de teatru, ține actorii în stradă și spectatorii din Valea Jiului în continuă reconfigurare a taberelor: pro și contra.  Sau poate primim răspuns de la Natalia Intotero, singurul hunedorean aflat pe listele PSD pentru alegerile europarlamentare, singura interesată de voturile pierdute din cauza unor asemnea practici.

Ramona Roșulescu