Deșeurile din construcții nu ajung la Bârcea. Sunt depozitate pe terenurile primăriilor

0
166

Peste 60 de milioane de euro a atras județul Hunedoara pentru sistemul integrat de management al deșeurilor. La deponeul ecologic de la Bârcea ajunge însă numai gunoiul menajer.

 Deșeurile grele, aruncate pe raza orașelor

Mormane de pământ, crengi, materiale din construcții și bolovani se înalță pe raza județului Hunedoara. Primăriile sunt nevoite să se descurce singure cu resturile provenite din construcții sau curățenia orașelor.

„Fluxul de deșeuri pe sistemul integrat nu prevede aceste deșeuri. Dar noi ADI-ul deja avem un proiect tehnic și a fost cândva demarat să zic așa parțial pentru a se face o platformă pentru aceste DCD-uri”, declară Eduard Felciuc, directorul ADI Deșeuri.

Platforma despre care vorbește directorul ADI Deșeuri este doar în fază de intenție. Nu se știe cum ar putea fi realizată.

”Cred că s-ar putea merge pe extinderea actualului SMIR, printr-o finantare a consiliului județean. Nu am găsit o axă ca să zic așa”, a completat Felciuc.

Până se găsește o sursă de finanțare și se face un proiect, administrațiile locale se descurcă singure cu deșeurile care nu fac parte din categoria menajere.

”Pentru partea vegetală am achiziționat un tocător. Toate crengile care rezultă de la curățarea pomilor le tocăm și le folosim ori pentru centrala de la stadion  ori pentru compost și celelalte din construcții le punem în gropile pe care le avem în zonele exterioare ale orașului”, susține Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi spune că deșeurile din construcții sunt depuse pe terenuri ce aparțin primăriei, pentru care există și autorizațiile necesare. Asta pentru că la momentul în care s-a făcut proiectul deponeului ecologic, nu a fost prevăzută și partea care să gestioneze deșeurile din construcții.