Deputat USR: Minele din Valea Jiului sunt niște bombe cu ceas

0
673
dictatura

Cristina Prună, deputat USR, susține că minele din Valea Jiului sunt niște bombe cu ceas. Lipsa de viabilitate pălește în comparație cu modul deficitar al asigurării siguranței minerilor.

Prună: Ajunge cu demagogia

Cristina Prună a fost prezentă, joi, la reuniunea privind tranziția zonelor carbonifere. Un subiect de actualitate în Valea Jiului. Dar fără soluții concrete. Parlamentarul susține că o problemă sensibilă a zonei o reprezintă minele Lonea și Lupeni.

foto: Facebook

”O problemă sensibilă în Valea Jiului o reprezintă minele Lonea și Lupeni! Se dorește prelungirea exploatării de cărbune în aceste mine care trebuiau să se închidă la finalul acestui an. Comisarul Corina Crețu a afirmat că nu se impune de la Comisia Europeană închiderea minelor, dar că regulile europene nu mai permit acordarea ajutorului de stat”, spune Cristina Prună.

Bombe cu ceas

Minele din Valea Jiului nu pot funcționa fără ajutor de stat. Cel puțin Lonea și Lupeni, incluse deja pe programul de închidere care prevede încetarea exploatării în decembrie anul acesta.

”Problema este că aceste mine nu pot funcționa fără ajutor de stat, deoarece nu mai sunt viabile economic. Dar lipsa de viabilitate economică e o problemă care pălește prin comparație cu gradul deficitar prin care se oferă siguranță oamenilor care coboară zilnic în mină”, susține Cristina Prună.

Deputatul spune că îi este frică pentru siguranța oamenilor. Mai ales după experiența pe care a avut-o în subteranul minei Lupeni și decesele din subteran.

”Aceste mine sunt niște bombe cu ceas: nu au mai văzut investiții de 30 ani, tehnologia este la nivelul anilor ’80. Mineri sunt din ce în ce mai puțini, mulți dintre cei experimentați au ieșit deja la pensie, lipsesc de multe ori competențe cheie, elemente care pun în pericol viața oamenilor. În ultimele 10 luni au murit 7 mineri în accidente de muncă”, explică parlamentarul.

Potrivit sursei citate, marele absent de la Petroșani, ministru Energiei, Anton Anton, declara, după moartea minerului Gabriel Duleanțu de la mina Lupeni, că starea tehnică și situația economică a minei sunt precare și trebuie închisă definitiv până la finalul anului.

”În afară de mineri, sunt foarte puțini oameni care au intrat într-o mină. Nici măcar unii liderii de sindicat nu cunosc adevărata situație de acolo”, completează Cristina Prună.

Conform sursei citate, Valea Jiului rămâne o provocare, cu toate aceste promisiuni pe care le-a auzit joi. Prună spune că demagogia nu a lipsit de la parlamentarii pesediști din Valea Jiului. A auzit discursuri vehemente că de 28 de ani nu s-a făcut nimic pentru Valea Jiului, doar s-a distrus industria!

”Dar oare cine a guvernat de 28 de ani acest județ? Cine a distrus mineritul? Cine a lăsat uitării această zonă? Cine și-a adus aminte de această zonă doar în campaniile electorale?”, întreabă Prună.

Tot parlamentarul dă răspunsul: ”PSD”.

Prună spune că Valea Jiului are nevoie de proiecte viabile. Care să fie puse în aplicare. Și nu de promisiuni.