Deputat în Parlamentul României: Situația minerilor de la CEH riscă să capete accente dramatice

0
732
foto arhiva

Un parlamentar român spune că situația minerilor de la CEH riscă să capete accente dramatice. Mai ales că la minele Lonea și Lupeni continuă exploatarea huilei. Politicianul se întreabă cine își va asuma responsabilitatea pentru producerea unor accidente nedorite.

Cristina Prună: Minerii din Valea Jiului sunt în pericol

Parlamentarul USR Cristina Prună este de părere că minerii din Valea Jiului sunt în pericol.

”Situația minerilor angajați la Complexul Energetic Hunedoara riscă să capete accente dramatice dacă niște aspecte legate de activitatea de la minele Lonea și Lupeni nu vor fi lămurite rapid de tot”, spune Cristina Prună.

Potrivit sursei citate, continuă exploatarea la minele Lonea și Lupeni, deși, continuarea activității după data de 31 decembrie 2018 ar însemna ca CEH să returneze ajutorul de stat primit de la stat. Ajutor financiar care trebuia să fie folosit pentru terminarea exploatărilor.

”Întrebarea este de unde va avea CEH acești bani, în condițiile în care activitatea de producție s-a redus și, mai nou, grație OUG 114/2018 va trebui să plătească și o taxă de 2% raportată la cifra de afaceri? În condițiile în care nu s-au mai făcut investiții de zeci de ani în aceste mine și în condițiile unor disponibilizări numeroase, cine își va asuma responsabilitatea în cazul producerii unor nedorite accidente”, se întreabă parlamentarul.

Pentru accidentul din toamna lui 2017 din subteranul minei Lupeni, soldat cu doi morți, nu va răspunde nimeni. Dosarul a fost clasat.

”Nimeni nu a fost de vină de moartea unor oameni! Să înțeleg că toți cei de-acolo nu au nici cea mai mică remușcare? Nu au deloc inima strânsă când îi trimit pe acești oameni să lucreze în niște condiții de muncă atât de nesigure? Atât de haini să fie doar pentru a mai avea influență și a nu-și pierde privilegiile”, mai spune Prună.

Conducerea CEH spune că va exploatarea la minele Lonea și Lupeni continuă cu ”luarea în considerare a respectării prevederilor art. 3 din decizia 787, și anume încetarea acordării ajutorului de închidere pentru producția de cărbune”.

Conducerea CEH susține că conform art. 4 din aceeaşi Decizie, costurile care rezultă din activitatea de închidere și care nu sunt legate de producția curentă și sunt compatibile cu prevederile Deciziei 2010/787/UE și cu reglementările interne vor continua să fie susţinute din ajutor de stat.

Aceeași conducere invocă că în activitatea de închidere au apărut premise ce pun în discuție o eventuală insecuritate a zăcământului. Au fost efectuate cercetări prealabile și implementate  măsuri de preîntâmpinare a oricăror categorii de riscuri.