Denunț sau declarație de martor? Tiberiu Balint i-a pus pe Moloț și Hărău în același dosar

0
442

Tiberiu Balint, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara pe mandatul lui Mircea Ioan Moloț, este cel care a declarat în fața procurorilor că deputatul Carmen Hărău a cerut bani pentru Primăria Hunedoara. Afirmația îi aparține chiar fostului președinte Mircea Ioan Moloț. Firma condusă de soțul deputatului avea de încasat sume mari de bani de la administrația locală din Hunedoara. Situația la care se face referire într-o ordonanță de clasare dispusă de procurorul Ioan Daniel Dumitru a avut loc în anul 2013.  Primar în Hunedoara era Viorel Arion, PDL. Deputatul Carmen Hărău neagă întâlnirea în care să fii cerut bani. Tiberiu Balint nu își mai amintește despre acea discuție.

Denunț sau declarație de martor?

Dosarul 152/P/2015, de abuz în serviciu, în care a fost cercetat fostul președinte al CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloț, și alți câțiva angajați ai administrației județene a fost clasat de un procuror de la Alba.

Potrivit ordonanței de clasare, deputatul PNL Carmen Hărău i-a cerut președintelui CJ Hunedoara bani pentru Primăria Hunedoara. Motivația, se arată în ordonanță, ar fi fost că administrația locală datora unei firme a soțului deputatului sume mari de bani.

Mircea Ioan Moloț, fost președinte CJ Hunedoara

”Nu știu dacă am fost ascultat (monitorizat biroul – n.r.), dar a existat o declarație a lui Tibi Balint (vicepreședinte al CJ Hunedoara la acel moment – n.r.) înainte de această declarație (declarația de martor a lui Balint din dosar – n.r.) care spune că a asistat la această discuție în biroul meu”, a declarat Mircea Ioan Moloț pentru Gazeta de dimineață.

Tiberiu balint, vicepreședinte CJ Hunedoara

”Nu am cunoștință despre discuție. Nu știu despre ce discuție e vorba și de aia spun că nu știu. Din ce am înțeles din ordonanță, au fost ascultări și au fost controale ale Curții de Conturi. Eu am fost citat martor în dosar. M-au întrebat dacă s-au alocat legal sau nu acești bani. Și eu am spus care e părerea mea. De fapt eu am fost sigur că e legal (acordarea acelor sume – n.r.) Pentru că așa sunt procedurile, se trece prin consiliu, e chestiune de oportunitate”, a precizat Tiberiu Balint, pentru Gazezta de dimineață.

În contextul dat, declarația de care vorbește Mircea Ioan Moloț pare a îmbrăca forma unui denunț. Tiberiu Balint s-a aflat, pentru mai multe luni, în arest la domiciliu, în același dosar -sursă cu Mircea Ioan Moloț. Dosarul, clasat la începutul lunii septembrie, a fost disjuns din dosarul mare. Acela care a vizat și perchezițiile DNA în urma căruia președintele Mircea Ioan Moloț a fost ridicat de mascați.

Hărău: voi verifica în ce condiții a apărut numele meu în acest dosar. Nu am fost chemată pentru declarații

Carmen Hărău, senator PNL

Carmen Hărău spune că a aflat despre existența acestor cercetări din presă. Hărău susține că nu a fost audiată de procurori în nicio calitate.

”Intuiesc că împotriva domnului Moloț și a mea a fost făcut un denunț. Denunț prin care am fost puși în relație, într-o discuție despre avantaje personale pe care eu ar fi trebuit să le primesc. Niciodată nu am cerut, într-un birou oficial, un avantaj personal pentru mine. În nicio formă, nici financiară, nici poziție politică. Absolut nimic. Informație cum că aș fi avut vreo discuție cu președintele Moloț, în situația în care a fost formulată într-un denunț, un denunț fals.”, a precizat deputatul Carmen Hărău, pentru Gazeta de dimineața.

Hărău mai spune că avocații ei se vor ocupa să afle adevărul despre apariția numelui ei și a familiei sale în această speță.

Detalii din ordonanța de clasare

fragment din ordonanța procurorului

Procurorul Ioan Dumitru scrie în ordonanța de clasare că discuția care a stat la baza cercetărilor a avut loc în cursul anului 2013, fără a preciza luna și ziua. Hărău i-ar fi cerut, potrivit textului ordonanței, lui Mircea Ioan Moloț suma de 500.000 de lei pentru Primăria Hunedoara. Motivul?

Primăria Hunedoara datora o sumă mare de bani unei firme controlată de soțul său, iar deputatul ar fi făcut demersuri eficiente din postura de membru în Comisia de Buget-Finanțe a camerei Deputaților ca CJ Hunedoara să primească bani la rectificarea bugetară.

fragment din ordonanța procurorului

În egală măsură, în aceeași ordonanță se arată că ”în urma demersurilor deputatului din biroul președintelui”, președintele inițiază o HCJ prin care mai multe primării, printre care și cea în cauză, au primit mai multe sume de bani din fondul de rezervă. HCJ a fost inițiată în octombrie 2014.

 

Politic despărțiți

La acel moment politic, toate cele trei personaje se aflau în același partid – PNL. Astăzi, Mircea Ioan Moloț este președinte ALDE Hunedoara, Tiberiu Balint, vicepreședinte PNL, iar Carmen Hărău, senator PNL de Hunedoara.

Relațiile dintre Balint și Moloț nu erau dintre cele mai cordiale la momentul decăderii. Moloț, vorbeau apropiații liberali pe atunci, antamase postul de președinte către trei oameni din proximitatea sa: Bogdan Țâmpău, Tiberiu Balint și Costel Avram. Așa că luptele din interiorul partidului erau unele fierbinți. Apa pe ”fiertură” au aruncat-o procurorii DNA care odată cu perchezițiile efectuate au încheiat orice dispută.

sursă foto reprezentativă: Glasul Hunedoarei