Cum văd aleșii locali hunedoreni pensiile speciale. Un ochi plânge, un ochi râde

0
301
foto: rfi.ro

Deputații au aprobat, în urmă cu circa o săptămână, proiectul de lege privind Codul administrativ. Pentru pensiile speciale acordarte aleșilor locali au fost 175 de voturi “pentru”, 33 de voturi “împotrivă” şi 15 abţineri. Pensia se acordă în limita a trei mandate.

Mircea Ioan Moloț a ieșit la pensie cu 1900 de lei

foto: ZHD

Fostul președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Ioan Moloț, susține că indemnizația specială votată pentru aleșii locali e bine-venită.

”E indemnizație specială, nu pensie specială. Categoric e bună pentru aleșii locali și județeni. Sunt unii primari, la țară, localități mici, cu un salariu mic. Au câștigat câte 4-5 mandate, deci sunt de 20 de ani în administrație, iar când iasă la pensie, iasă cu o pensie derizorie”, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, Mircea Ioan Moloț.

Potrivit sursei citate, este mai ”ok indemnizația specială la aleșii locali decât la parlamentari”.

Moloț spune că prima lui pensie a fost de 1990 de lei. După măririle aplicare de alianța PSD-ALDE a ajuns la 2666 lei.

”În 2015, martie, când m-am pensionat, am luat în mână 1900 de lei. Ți se pare normal? După trei mandate de președinte și un mandat de vicepreședinte, și am fost peste 15 ani director de școală, deci am avut tot timpul un salariu mai mare, o cotizație mai mare. Și în perioada în care am fost în administrație nu am avut voie să fac nimic altceva, decât indemnizația pe care am avut-o ca președinte. Mi se pare normal să beneficiem și noi, cei care am lucrat în administrație, fiindcă stresul care este acolo, mai ales în perioada prin care am trecut eu. Eu eram supărat și chiar le-am spus parlamentarilor că nu e o chestie corectă să voteze numai pentru ei. Stresul mai mare e aici în teritoriu când te întâlnești cu fiecare cetățean care are nemulțumirea lui. Nu ai nici protecția parlamentară că dacă se întâmplă ceva și până să se elucideze… Nu, pe tine te ia și te bagă la dubă și sănătate”, a completat Mircea Ioan Moloț.

Fostul președinte al CJ Hunedoara spune că va cere indemnizația la momentul în care legea se va aplica.

Viceprimarul din Petrila vrea pensii speciale pentru miner

Dorin Curtean, viceprimar al orașului Petrila, la primul mandat, spune că nu prea știe despre ce e vorba, însă pensii speciale ar trebui să primească minerii.

”Nu cunosc legea, nu știu despre ce e vorba, deci nu mă pot pronunța. Până la urmă nu știu pentru ce să dea o pensie specială, atâta timp cât se dă o pensie. Pensii speciale ar trebui să le dea celor care lucrează în fundul pământului, în subteran. Ei ar merita mult mai mult decât aleșii locali. Pericolul e mult mai mare în subteran decât la suprafață”, a declarat, luni, pentru GDD, Dorin Curtean.

Bună pentru alții

Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, susține că pensia specială este bună pentru alții.

”Deocamdată nu am văzut numai ceea ce se discută. Nu știu dacă s-a votat sau nu. Din punctul meu de vedere este bine. Nu pentru mine în mod deosebit, pentru că eu am lucrat în minerit, ci pentru cei care au lucrat doar în primărie. Mă refer la Botgros (Ilie Botgros -n.r., fost primar al orașului Aninoasa), care a fost primar cinci mandate și are o pensie foarte mică”, explică primarul Gheorghe Ile.

Edilul susține că atunci când va termina cu primăria va solicita și el pensia specială.

La nivelul Văii Jiului de modificarea codului adminsitrativ ar mai putea beneficia Ilie Păducel și Cornel Resmeriță, cei care cu condus ani de zile primăriile Petrila și Lupeni. Ultimul dacă nu va fi condamnat definitiv. Pe listă se mai află însă și alți foști edili.

Asta pentru că, potrivit codului adminsitrativ aprobat de deputați aleşii locali vor primi indemnizaţii speciale la încetarea mandatului, din bugetul de stat.

“Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată în Codului administrativ.

Tot în articolul adoptat se arată că pensiile speciale ale aleşilor locali vor fi suportate din bugetul de stat prin bugetul ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice. Nu vor beneficia de indemnizaţii speciale aleșii locali condamnaţi definitiv pentru comiterea de infracţiuni. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0.40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.