Cu ce se ocupa Toma Petcu, omul ALDE din traista lui Iulian Iancu

0
257
foto: realitatea.net

Fostul ministru al Energiei, Toma Petcu, a fost mai preocupat de legea offshore decât de companiile pe care le avea în subordine și se îndreptau spre faliment. Printre semnatarii legii, alături de Petcu, se numără și un „hunedorean„. Un bărbat bine cunoscut celor din minerit, după ce a avut ca sarcină să bată, ”la pas„ toate minele din cadrul CEH și să găsească neregulile de aici. După experiența CEH, ”hunedoreanul” a fost plimbat pe la agențiile care au avut de-a face cu legea offshore.

Ministrul Petcu, inițiatorul legii

Legea offshore creează mari controverese. Chiar scandaluri. După aprobarea ei ies la iveală modul în care au avut loc ”negocierile”. Într-o perioadă în care minerii mureau pe capete în minele din Valea Jiului, când stâlpii de susținere ce ajungeau aici erau de proastă calitate, iar minele ajungeau la cea mai slabă producție din existența lor, ministrul Energiei era preocupat de gazele din Marea Neagră. O afacere cu multe zerouri despre care nu se știe încă sigur dacă avantajează statul român sau operatorii economici.

PSD l-a găsit vinovat pentru legea offshore pe fostul premier Mihai Tudose, acesta fiind acuzat că a făcut jocurile marilor operatori din domeniu. În fapt, despre Iancu se spune că este ”owned by Gazprom„,

 

Adevărul despre afacerea „Gazele din Marea Neagră”. Cine este Iulian Iancu, „owned by Gazprom”

Mai mult, șeful de partid al lui Petcu, Călin Popescu Tăriceanu, este cel care în 2008, pe când era premier, a semnat un acord petrolier cu trei mari companii. Este vorba despre ExxonMobil, Black Sea Oil&Gas și OMV Petrom, Acestea au format Asociația Română a titularilor de concesionări offshore. În acordul respectiv erau stipulate condițiile de exploatare.

Așadar, confrom știripesurse.ro, Iancu spune că Guvernul Tudose a picat din cauza legii offshore.

Numai că, un document prezentat de același site arată că ”legea care le venea mănușă marilor exportatori” a fost inițiată de Toma Petcu, pe atunci ministru al Energiei. Lângă Petcu apare și Mihai Busuioc, secretar general al Guvernului Acesta este cunoscut ca omul lui Liviu Dragnea.

Mai mult, la momentul inițierii legii, Busuioc era reprezentantul statului la OMV Petrom. Acum, reprezentantul statului la OMV Petrom este Sevil Shhaideh. Tot un apropiat al lui Liviu Dragnea.

”Față de varianta blândă, adoptată de Guvern și varianta dură adoptată în Parlament, sub coordonarea lui Liviu Dragnea, ceva s-a petrecut în culise. Trebuie însă remarcat că în ambele situații, Liviu Dragnea a fost cel care a coordonat procesul. Prima dată prin interpuși, apoi direct în Parlament”, scrie știripesurse.ro.

Iulian Offenberg, cu semnătura pe legea inițiată de Petcu

Fost consilier al ministrului Energiei Andrei Gerea, Iulian Offenberg, școlit la Universitatea Petroșani a tot fost mutat prin agențiile statului.

Iulian Offenberg a fost desemnat preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale

De la Agenția Națională de Resurse Minerale, unde a stat din august în octombrie, Offenberg a ajuns la cea care se ocupă de rezervele offshore.

Iulian Offenberg are lipici la funcțiile de șef. Conduce Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră

 

Coincidență, sau nu. Pe documentul prezentat de știripesurse, care prezintă semnatarii legii inițiate de ministrul Toma Petcu, apare și Offenberg. Acesta deținea la acel moment funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

Printre companiile care operează în Marea Neagră se află OMV Petrom, ExxonMobil, Lukoil, Romgaz şi Black Sea Oil and Gas. Şapte platforme, interconectate, extrag gazele şi petrolul din perimetrele marine. Iar 7% din producţia de petrol a României, şi 13% din cea de gaze naturale provin de pe platformele din Marea Neagră