Cristina Prună: Din cauza incompetenței PSD – ALDE, Comisia Europeană ar putea cere României să recupereze toate datoriile de la CEH

0
562

Complexul Energetic Hunedoara riscă să fie închis, spune deputatul USR Cristina Prună. Comisia Europeană investighează ajutoarele financiare primite de companie în ultimii ani. Ajutoarele au fost  acordate în lipsa unui plan de restructurare. Acesta este și motivul investigației europene.

Incompetența PSD – ALDE

Deputatul Cristina Prună (USR) susține că Guvernul PSD-ALDE, deși știa la ce riscuri expune CEH nu a fost în stare să conceapă un plan de restructurare convingător.

”Aceasta este o condiție primordială de care depinde acordarea de ajutoare de stat. Adică, cei de la Comisia Europeană nu sunt împotriva acestor măsuri luate în ultimă instanță dar, cer să vadă, în schimb, dacă respectiva companie mai poate fi viabilă economic sau nu. Bruxelles a fost de-acord ca statul să ajute CEH cu 167 de milioane de lei, dar sub condiția ca această companie publică să funcționeze în baza unui plan de reorganizare coerent”, spune Cristina Prună.

Trebuie menționat, că din acel ajutor de salvare de 167 milioane de lei, CEH a încasat doar 98 de milioane de lei. Asta pentru că nu returnase un alt ajutor financiar. Bani primiți de la stat pentru returnarea unui ajutor de stat primit de termocentrale.

PSD-ALDE și utopiile. Decizia de a scoate termocentralele din CEH, prea târzie

Parlamentarul USR mai spune că în ultimul an, guvernarea PSD-ALDE promitea numai utopii.

”Adică, în timp ce minerii își pierdeau viața în subteran din cauza condițiilor improprii, fostul premier Mihai Tudose anunța că va redeschide noi mine. În condițiile în care ultimele operațiuni de modernizare au avut loc în anii ’80! În loc să lucreze la un plan coerent de redresare a companiei, guvernarea PSD-ALDE a preferat să mintă. Din păcate, guvernul Dăncilă a venit prea târziu cu soluția de a extrage din CEH termocentralele Mintia și Paroșeni”, spune Cristina Prună.

Potrivit sursei citate, din cauza acestei incompetențe greu de măsurat, Comisia ar putea să-i ceară României să recupereze toate datoriile de la CEH.

”Mai mult ca sigur, asta înseamnă închiderea companiei! Să mai punem la socoteală că, în mixul energetic, cărbunele ocupă 25% și are o importanță strategică, întrucât asigură reglajul sistemului?”, încheie Prună.

Pentru accesarea ajutorului de salvare CEH trebuia să prezinte un plan de restucturare/reorganizare. Activitatea de minerit trebuia separată de cea energetică. Niciuna dintre condițiile puse de statul român pentru ”ajutorarea companiei„ nu a fost îndeplinită.

Ajutorul de salvare reprezintă, în fapt, un împrumut. Compania ar fi trebuit să dea banii înapoi.