Gunoiul pe care încearcă șefii să-l ascundă sub preș nu arde în cazanele de la Mintia

0
1271

Gunoiul are și miros și culoare. Și mai mult are și gură. Când încerci să-l ascunzi lasă urme.  Urme care nu pot fi șterse indiferent de laveta politică folosită în acest sens. 

Aceeași conducere, aceeași temă, două termene diferite. Conducerea de la Termocentrala Mintia joacă șotronul cu sistemul energetic românesc. Și-au permis să mintă despre situația creată la grupul 3 pe care l-au pus în cap după ce l-au defectat la pornirea după sesiunea de revizii. Fiinccă le-a mers, cei de la Mintia joacă dublu și prin acte oficiale raportate instituțiilor superioare.

Astfel, Ministerul Energiei a fost informat că grupul 3 va intra în funcțiune în data de 12 ianuarie, adică mâine – vineri. Cei de la DEN (dispeceratul energetic național – n.r.) au primit adresă că  acest grup este indisponibil până în data de 8 ianuarie. Acum suntem în 11 ianuarie, iar grupul este ”scos din priză”.

Reprezentanții ALSTOM au raportat un alt termen de punere în funcțiune, 18 ianuarie.  O media aritmetică ar putea probabil da un răspuns ferm.

Secretarul de stat, Doru Vișan, se va afla vineri la Termocentrala Mintia pentru a discuta cu cei de la Alstom despre situația creată, cauze, efecte, stare de fapt.

Pentru specialiștii în domeniu, situația prezentată reprezintă cu siguranță o planșă halucinantă, un strat gros de iresponsabilitate și de incompetență. Pentru cei care iau salarii, care gestionează situația, e o stare de fapt, fiindcă acest mod de lucru nu este o premieră. Politicul i-a sprijinit întotdeauna. Rezultatele muncii lor se văd în echilibrul energetic al României și în curba economică a societății hunedorene, CEH.

Atac la siguranța energetică. Ministrul Petcu și echipa PSD închid Termocentrala Mintia

Când lucrurile sunt scăpate de sub control nu pot sta pe un făgaș al normalității. Așa că alunecă spre dezastru.

Un alt cazan, al grupului 5, de data aceasta, a crăpat în cursul zilei de miercuri. ”S-a spart”, aceasta a fost raportarea.

Informațiile specialiștilor de la Mintia arată clar că acolo a existat o greșeală umană, nu de instalație. Practic, grupul a funcționat fără ulei, fără ungerea corespunzătoare și – pe cale de consecință – rulmenții s-au albăstrit și s-au sudat. Tot greșeală umană a fost și la grupul 3. Și nicio persoană nu a suportat vreo corecție administrativă.

Adică, la nivel de Guvern, de CSAT, nu mai reprezintă nicio problemă că o termocentrală care asigură servicii de sistem nu poate să-și îndeplinească obligațiile deși statul se bazează pe ele și le și plătește.

Mai mult, pentru că nu exista niciun grup în așteptare, după spargerea cazanului de la grupul 5, cetățenii din Deva au fost văduviți de parametrii normali de agent termic. Chiar și angajații termocentralei au simțit, miercuri, ce înseamnă să produci agent termic și să stai în frig.

Conducerea CEH, pe acest segment energetic, este asigurată de directorul general, Viorel Stancu și de Aurel Niculescu, director disponibilizat și reangajat de primul numit. Ambii membri PSD.

Nici cei din Consiliul de Administrație nu sunt absolviți de vină, aceștia fiind cei care primesc bani de la CEH pentru protejarea intereselor companiei și pentru garantarea bunului mers al acesteia. Conducerea CA este asigurată de Ioan Stamin Purcaru, tot membru PSD, pentru care conducerea CEH a făcut un compromis cât grupul 3 de la Mintia. A acceptat transferul soției acestuia la  mina Lupeni din Valea Jiului pentru a intra în programul de disponibilizare și pentru a putea încasa salarii compensatorii. De la cine? De la același stat, unic ”furnizor de venituri” la CEH. Stat pe care îl mint de ani de zile. Cum? Prin jaful organizat, politizare și incompetență.

Când  cei din DIICOT, DNA, SRI se întorc din misiunile antinaționale poate se opresc și-n Hunedoara.

Ramona Roșulescu