Cerere mare, ofertă mică. Criză de sânge în Hunedoara

0
271
foto: rador.ro

Numărul donatorilor de sânge a crescut în județul Hunedoara. Aceștia nu pot acoperi însă cererea de sânge din județ. Există astfel o diferență mare între cerere și ofertă.

Anul trecut, cererea de sânge aproape s-a dublat

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Hunedoara, Viorica Hălmagiu, susține că există o criză a sângelui în județ.

”Numărul donatorilor a crescut pe 2017 față de 2016 cu 10 la sută, dar numărul cererilor de sânge pentru spitale a crescut cu 48 la sută. De aici este această mare diferență între cerere și ofertă”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Viorica Hălmagiu.

Valea Jiului a avut o adresabilitate mai mică anul trecut.

”E o zonă extinsă, lucru care ne-a făcut să extindem puncte de recoltare în toate localitățile, nu numai la Petroșani unde este punct fix. Am deschis și aceste puncte mobile care funcționează o dată sau de două ori pe săptămână. Încercăm să recoltăm sânge. Spitalul de Urgență Petroșani este un consumato important cu toate secțiile, cu multe secții chirurgicale, cu secție de oncologie și cerințele sunt destul de mari”, completează Viorica Hălmagiu.

Conform sursei citate, în preajma sărbătorilor, adresabilitatea către centrele sanguine a fost mai mare. Numai că este perioada în care se revine din concedii și se reiau procedurile chirurgicale, unele programate de mai mult timp. Așa că va începe să crească și consumul de sânge.

RH-ul negativ, cel mai deficitar

Potrivit conducerii Centrului de Transfuzii Sanguine Hunedoara, deficitul cel mai mare se înregistrează la sângele cu RH negativ.

”Deficitul mai mare este în general pe RH-ul negativ care e mult mai rar, în procent mai mic. De foarte multe ori se întâmplă să avem cerere și atunci facem apel la colegii din județele limitrofe”, spune directorul instituției.

De la un donator putem să administrăm trei componente la trei pacienți.

O donare aduce o zi liberă și 7 tichete de masă

Donatorii de sânge primesc, în baza unei legi vechi de 15 ani, 7 tichete de masă și o zi liberă de la serviciu pentru o donare.

Un donator poate salva trei persoane. Asta pentru că din sângele care se prelevează se fac trei componente: concentrat eritrocitar, plasmă și concentrat trombocitar.

Pentru a deveni donator, hunedorenii trebuie să aibă între 18 și 60 de ani și să fie sănătoși. La centele de transfuzie se face hemoglobina și dacă este admis la donare atunci se fac mai multe analize pentru hepatita B, C, HIV, HTLV, sifilis, grupa de sânge, RH. La cerere li se eliberează buletinul de analize.

”Au existat și cazuri în care potențialii donatori au aflat că sunt bolnavi, fiind îndreptați spre cabinetele de specialitate de la centrele de transfuzie sanguină”, susține Viorica Hălmagiu.

În județul Hunedoara există mai multe centre de transfuzie sanguină. La Deva, Hunedoara și Petroșani sunt puncte fixe, cu program de recoltare de luni până vineri de la ora 8.00 la ora 13.00.