VIDEO.Cei doi alpiniști au fost găsiți în zona Barajului Gura Apelor din Retezat

0
579

Autoritățile hunedorene au încetat acțiunea de căutare a celor doi alpiniști dispăruți de sâmbătă în Retezat, după ce un polițist din zona Hațegului i-a identificat la Barajul Gura Apelor.

Cele două persoane sunt în viață. Au apărut la baraj la Gura Apelor. Au traversat Retezatul, nici nou nu știm cum. Un agent de poliție aflat în zonă a semnalat faptul că ei au fost găsiți, astfel că putem înceta acțiunea de căutare. Au fost anunțate echipele de salvare care se retrag din zonele periculoase din Retezat, de pe traseele montane pe care au fost expuse pericolului”, a declarat, luni după-amiază, pentru GDD, Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Hunedoara.

Trei echipe de căutare și salvare montantă, peste 20 de persoane, formate din jandarmi montani și salvamontiști, au reluat, luni dimineață, căutările celor doi alpiniști craioveni care sâmbătă dimineață au plecat pe un traseu de cățărare din masivul Retezat și nu s-au mai întors la cabană.

Acțiunile de căutare vizau locurile pe unde s-ar fi putut retrage cei doi alpiniști dispăruți, precum și peretele de stâncă pe care trebuiau să-l escaladeze.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a fost constituit, duminică, la nivelul județului Hunedoara, pentru a gestiona situația din masivul Retezat, autoritățile solicitând sprijin aerian pentru identificarea celor doi alpiniști craioveni care sâmbătă au plecat pe un traseu de cățărare, dar nu au mai revenit la cabană.

Se știa doar că cei doi craioveni au plecat, sâmbătă dimineață, la ora 9.00, pe traseul dintre cabana Gențiana și Vârful Bucura, în Masivul Retezat, pentru a escalada pereții Bucurei. Aceștia nu s-au mai întors la cabană, iar colegii lor au dat alarma sâmbătă seara.

Căutările de duminică au fost întrerupte din cauza viscolului, vizibilității reduse și a pericolului de avalanșe.