Banii românilor, înghițiți de iazuri și perimetre miniere

0
392

Închiderea minelor a fost profitabilă pentru firmele de profil. Nimeni nu poate verifica, la sânge, ce lucrări s-au executat, așa că perimetrele miniere devin niște găuri negre.  Aproape 58 milioane de lei vor merge, până în 2022, pentru închiderea unor iazuri ce au aparținut unor exploatări miniere ce nu mai funcționează de ani buni. Lucrările la aceste iazuri au început în 2012, însă, din diverse motive, contractele au ajuns în instanță.

Închidere și ecologizare de iazuri și în Hunedoara

Conform unui act ce urmează să fie aprobat de Guvern, se alocă din Fondul pentru mediu, în limita bugetului aprobat, suma de 57.846 mii lei, pentru continuarea finanțării lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare.

Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern arată că pentru contractele de execuție lucrări de închidere şi ecologizare la obiectivul mina Certej – Iaz Valea Miresului și Valea Mealu şi obiectivul mina Teliuc – Iazurile nr. 1, 2, 3, au fost semnate în luna octombrie 2012.  Demararea cu întârziere a lucărilor, din cuaza contestațiilor,  ”a condus la derularea defectuasa a contractelor”.

”Suma prevăzută la art.1 se acordă beneficiarului Ministerul Economiei sub formă de finanțare nerambursabilă, eșalonat, până la data de 31.12.2022”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

Statul invocă faptul că sumele aferente organizării de șantier, prevăzute inițial a fi eligibile din Fondul de mediu, au fost contestate de decizia Curții de Conturi și nu au mai fost decontate. Decontarea urma să fie reglementată la finalizarea contestației care este pe rolul instanțelor de judecată.

Același document spune că în urma unor decizii ANAF, deconturile nu au fost aprobate. Mai mult, au fost executate de către antreprenor lucrări contingente fără a fi în prealabil aprobate de beneficiar, deci neeligibile la plată. Antreprenorul a intrat în insolvență iar contractele nu au mai fost respectate. Rezilierea acestor contracte face acum obiectul unor procese.

Prin prezentul proiect se dorește accesarea în totalitate a acestor fonduri şi continuarea și finalizarea lucrărilor iazurile de la mina Certej – Iaz Valea Miresului și Valea Mealu, mina Teliuc – Iazurile nr. 1, 2, 3, Mina Baia Sprie – Iaz Tautii de Sus, jud. Maramureș și obiectivul de închidere la iaz Tăuşani, judeţul Caraş Severin.

Trebuie menționat însă că iazurile respective au înghițit zeci de mii de lei numai pe asistență tehnică.

Mia mult, anul trecut, același minister al Economiei dorea ca societatea condusă de președintele CA al CEH, Ioan Stamin Purcaru, să intre în schema închiderii iazurilor.

Iazuri care și-au încetat activitatea la mijlocul anilor 2000, neînchise nici acum. Închiderea lor mai durează alți patru ani

 

Este vorba despre Conversmin, societatea prin intermediul căreia s-au atribuit contractele de asistență tehnică.

Sacul fără bani al Conversminului îmbogăţeşte firmele de casă 280 mii lei pentru asistenţa tehnică la închiderea iazurilor de decantare de la Teliuc