”Băieții deștepți” de la vârful conducerii PSD Hunedoara. Cum au ajuns Nistor și Bobora tovarăși?

0
4136

Vechiul și, de sâmbătă – astăzi, noul președinte PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor este nu numai un politician abil, ci și un om de afaceri iscusit.  Toată viața s-a lăudat cu sondajul ”tavan”, în jur de 80 la sută, obținut de PSD Șoimuș în alegeri și cu faptul că firmele lui – multe la număr-  nu fac afaceri cu statul. Cu toate acestea, afacerile sunt pe hârtie profitabile, iar dividendele se regăsesc cu vârf și îndesat în declarațiile de avere ale președintelui. Ce stă de fapt în spatele acestor modele de bune practici?

Nistor, un model de om de afaceri

foto: Replica HD

Track Trans și Bejan Serv sunt două dintre firmele lui Laurențiu Nistor. Ambele ”sunt predate” în mâna unui administrator pe hârtie, Petrică Goia, cetățean român. La o analiză sumară, elementară, afacerile curg de la sine în aceste firme. Doar că rezultatele acestor societăți nu seamănă deloc cu ceea ce se întâlnește curent în lumea afacerilor.

Pe scurt, în data de 14 iulie 2016, Laurențiu Nistor îi cesionează lui Goia Petrică 70 la sută dintre acțiunile firmei Track Trans. Nistor încasează pentru aceste acțiuni 140 (!) de lei. Tot atunci, soția lui Nistor, Minodora, este schimbată din funcția de administrator prin același personaj – Goia Petrică.

Nistor își permite să cedeze 70 la sută din acțiuni cu doar 140 de lei, după ce în anul 2015 înregistrase o cifră de afaceri de 440.395 lei și un profit de 274.223 lei. Cu alte cuvinte, o rată a profitului de 60 la sută. De 6 ori mai mare decât cea normală.

Dacă faceți un calcul, veți observa că rezultă o rată a profitului 190.000/140 = 1.350 de ori. Adică la fiecare leu investit obținem 1.350 lei.

O rată a profitului mulțumitoare pentru oamenii de business este una de 10 la sută, adică la un leu investit sunt obținuți 0,1 lei. Deci, diferența între normal și Nistor este de 1.350 de ori mai mare,

În realitate, aici vorbim despre o inginerie financiară unde cheltuielile reprezintă doar 25% din venituri. Ceea ce te duce cu gândul la o delapidare cu 70% din cifra de afaceri

Ce om de afaceri ar fi cesionat cele 70 la sută din acțiuni pentru 140 de lei? Ce om de afaceri și-ar fi ”predat” firma care înregistra asemenea rezultate economice? Ce om de afaceri nu invidiază o asemenea rețetă financiară? Evident, ingineria nu este sesicată de organele statului din județul Hunedoara. De ce? Vom demonstra într-un viitor material.

Bejan Serv asigură mentenanța la fabrica de ciment

Bejan Serv, cea de-a două firmă a lui Nistor, ajunsă pe mâna aceluiași Goia Petrică, îl are pe Nistor tot acționar majoritar. 60 la sută dintre acțiuni sunt în dreptul lui Laurențiu Nistor. Această societate are un punct de lucru la Băița, sat Crăciunești, unde figurează ca atelier mecanic al S.C. Carpat Cement Holding S.A, fosta societate condusă de Mircea Bobora, actualul președinte al CJ Hunedoara.

În fapt, societatea privată este fosta fabrică de ciment de la Chișcădaga. Altfel spus, Nistor nu lucrează cu statul ci cu firmele private, așa cum de altfel susține în toate mediile.  Doar că lucrările cu privatul sunt pregătite prin ”facilități obținute pentru acestea de la statul român asupra căruia Nistor a avut întotdeauna influență prin pozițiile politice pe care le-a deținut”

Acum, vă prezentăm modelul Primăria Șoimuș – Chișcădaga. 

Primarul din Șoimuș a pregătit terenul? Lucrurile sunt evidente.

Aflat în scaunul decizional de la Primăria Șoimuș, Laurențiu Nistor nu a pierdut timpul degeaba. Mai ales că avea la ”degetul mic” tot aparatul legislativ – consilierii locali. Au existat chiar și momente istorice în care Consiliul Local a avut 13 consilieri PSD din 13 mandate existente. Pe cale de consecință. Nistor a putut lua decizii care l-au ajutat apoi, direct, în afacerile personale.
Cronologic, Nistor a lucrat ca la carte.

În anul 1997, fabrica de ciment de la Chișcădaga se privatizează.

foto ZHD.ro

Actualul președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, ajunge să conducă fabrica, după privatizare. Acesta este și momentul în care Primăria Șoimuș este de părere că noua structură organizatorică a fabricii trebuie să plătească taxe și impozite mai mici la stat. Evident, primăria era condusă de Laurențiu Nistor.

”Facilitatea făcută unei firme private” a fost descoperită de cei de la Curtea de Conturi abia prin anul 2012. Adică după circa 15 ani. La acel moment prejudiciul creat comunității din Șoimuș era undeva la 120 de miliarde de lei vechi, cea mai mare parte a sumei fiind deja prescrisă. După cinci ani, conform legilor românești, prejudiciile se prescriu. Iar cei care au pus în artă această inginerie cunoșteau detaliile de această factură. Dosarul a ajuns și pe masa DNA Alba, unde a fost ”albit” – în sensul că s-a dat un  mare NUP – neînceperea urmăririi penale.  Decizie întâlnită în majoritatea dosarelor grele prin care se arată cum oamenii politici (cu greutate) din județul Huendoara au îngropat unitatea teritorial administrativă, în speță statul.

Ca detaliu de nuanță, Laurențiu Nistor a fost lider de sindicat la fabrica din Chișcădaga până la Revoluție. Asta înseamnă că el cunoștea ”potențialul fabricii” până în cel mai ascuns colț. Iar șeful de post din Șoimuș a fost soțul doamnei care conduce astăzi firma care asigura hrana bolnavilor de la Sanatoriul din Geoagiu. Un alt caz controversat și aflat în benoclul organelor statului, pe care gddhd.ro vi l-a prezentat.

Afaceri ale unor grupuri PSD pe spatele bolnavilor. Organele statului apără acțiunile de partid

30 de bani pentru un hectar de teren

Facilitățile acordate fabricii de ciment la taxe și impozite nu au fost singura favoare făcută societății private. Un alt ”bun” al Primăriei Șoimuș ajunge sub bradul de Crăciun pentru privatizata fabrică de ciment, condusă de Mircea Bobora.

Bobora prin fabrica sa închirează de la Primăria din Șoimuș un teren de circa 25 de hectare  – o carieră de argilă din localitate – cu o sumă derizorie de 300 de lei vechi, adică 30 de bani. Adică pentru 24 de hectare, cât avea cariera, Bobora plătea 13.000 de lei. Pentru comparație, aceeași primărie încasă dintr-un hectar de pășune suma de 5.000 de lei. Acțiunea se întâmpla la nivelul anului 2005. Evident că Nistor nu lua singur deciziile, ci prin mâna ridicată a consilierilor locali. Care, ați ghicit, erau întotdeauna, oamenii lui Nistor.

Astăzi Nistor este reales președinte al PSD Hunedoara. În realitate este omul care prin mâna lui Bobora conduce, administrativ, CJ Hunedoara și politic tot ce mișcă în acest județ. 

Aceasta este doar o legătură strânsă, indestructibilă, dintre Nistor și Bobora. Și atunci este de înțeles pentru hunedoreni de ce Bobora rămâne ”o poză” pentru istoria Hunedoarei.

Bobora a reprezentat de altfel surpriza la începutul mandatului pentru toți membrii de partid care aveau promisiunea de a ajunge președinți ai CJ Hunedoara. Zarurile însă erau aruncate de mult timp. Doar că Nistor, un abil politician, i-a ținut pe toți strâns legați într-o mare horă până la momentul în care nu se mai putea schimba nimic. Așa a ajuns Bobora președintele de ”jure” al administrației județene.

Zilele următoare o să vă demonstrăm care sunt afacerile de astăzi, punctele de interes legate de infrastructura rutieră, gunoaie, energie și oamenii care sunt aliați în aceste structuri.