Afaceri ale unor grupuri PSD pe spatele bolnavilor. Organele statului apără acțiunile de partid

0
1004

Când vrei să dai un ”tun” cauți doar oamenii potriviți. Când poți să dai un ”tun” înseamnă că te bazezi pe incompetența instituțiilor statului. Când nu ai frică de nimic înseamnă că ești expert al tunurilor și ai ajuns în punctul în care te crezi ”stăpânul proiectilelor”.

Care sunt organele statului care protejează afacerile celor aflați în fruntea județului și care generează mari prejudicii poporului român? Cum își permit organele statului să acopere îngroparea banului public sub o aparență de legalitate practicată în ”managementul comun CJ Hunedoara – Sanatoriul Geoagiu”?

Au primit banii, i-au cheltuit ”pe altceva” numai pentru a menține afacerea PSD profitabilă

Era august 2016. Au trecut trei ani de când a început să ruleze telenovela: ”PSD are grijă de tine”. Doar trebuie să vă reamintiți cum președintele de la CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, a făcut niște controale prin spitalele din județ. Prin cele administrate de Consiliul Județean. Și cum acțiunea trebuia să fie una de impact sau cu impact la alte instituții care trebuiau să se se autosesizeze, Nistor a fost însoțit de presă.

Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara

„Am avut o reclamaţie referitoare la mai multe aspecte de aici: nu există apă caldă, starea jalnică a bucătăriilor, a vestiarelor, nu există apă caldă la bucătărie, fel şi fel de lucruri. Nu sunt mulţumit deloc de felul în care arată spitalul, în special bucătăria”, declara preșdintele Consiliului Județean Hunedoara de la acea vreme, Laurențiu Nistor. 

Toate spitalele la acea vreme aveau conducere liberală. O nuanță în plus care să ateste ineficiența managementului aplicat în unitățile medicale.

În urma unui astfel  de control la Spitalul de la Geoagiu – cel al bolilor de plămâni – Direcția de Sănătate Publică a fost promptă și a închis bucătăria unității.

Așa a început povestea…

Decizie suspendare bucătărie Spital Geoagiu

Prin decizia numărul 1 din data de 25 august 2016, emisă de DSP Hunedoara, se decide suspendarea temporară a activității nr.1 pentru unitatea: Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu – bloc alimentar. (vezi facsimil Decizie suspendare bucătărie Spital Geoagiu)

Decizia este semnată și de juristul Delia Bădă, persoană care în august 2019 este numită de PSD manager interimar la Spitalul Județean Deva.

Doi dintr-o singură lovitură

Urmare acestei acțiuni au urmat două acțiuni în forță ale președintelui PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, cel care conducea CJ Hunedoara la acea vreme.

dispoziția prin care laurențiu Nistor deleagă atribuțiile conducerii de la Spitalul Geoagiu

Prima a fost înlăturarea managerului de la avea vreme a spitalului, Dorel Bretean. Acesta a cedat la un moment dat și și-a înaintat demisia. Bretean este actualul subprefect al județului Hunedoara. În locul său, Președintele Laurențiu Nistor semnează dispoziția numărul 329/2016 privind delegarea de atribuții unui inginer de profesie. Mirela Letiția Pleșa Popescu era angajată ca inginer la Biroul de achiziții, informatică, sănătate și securitate în muncă și apărare împotriva incendiilor. (Vezi facsimil)

Pleșa-Popescu este și astăzi director, doar că unul așezat pe scaun prin concurs. Informații asupra cărora vom reveni – parcursul angajării acesteia făcând obiectul unor cercetări realizate de procurorii DNA.

Firma de catering care a dat găuri în buget

Odată bucătăria închisă, s-a deschis calea liberă spre business. Bolnavii trebuiau să mănânce. De unde? De la o firmă de catering. Una la îndemână. SC Sigismund Com SRL. Firmă care are sediul în Somiuș, localitate în care Nistor a fost primar. Societate care din data de 8 aprilie 2019 este condusă de Cornelia Itul care a fost propusă de acționarul majoritar Mihaela Fulea. Înaintea Corneliei Itul, societatea a fost condusă, tot în familie, de  Anamaria Iulia Itul.  Cornelia Itul este soția șefului de post din Șoimuș care se afla în funcție pe vremea când Nistor a fost primar în această localitate.

Prima strigare, prima livrare de alimente pentru bolnavi are loc în baza unui contract (numărul 3714) încheiat în data de 2 septembrie 2016. Valoarea pe porția de mâncare era de 18,42 de lei. Sumă înafara reglementărilor legale.

La o lună distanță, în data de 3 octombrie 2016, în baza contractului 4143, firma aduce porția bolnavilor la suma de 16,90 de lei. Sumă înafara reglementărilor legale.

Început de an cu ”acorduri”

La începutul anului 2017 se semnează un Acord cadru (nr. 495/31.01.2017) pentru o perioadă de 24 de luni. Atenție 24 de luni, adică doi ani. De aici prima intenție clară că cei din Consiliul Județean știau ce urmează, de au permis editarea într-un document bilateral această perioadă. Asta chiar dacă la punctul 6.2 al Acordului au aruncat și aparența de legalitate: ”prezentul acord cadru încetează să producă efecte la data de 1.02.2019 sau în situația în care promitentul achizitor (Spitalul de la Geoagiu – n.r.) va obține autorizația de funcționare a blocului alimentar propriu”.

Astfel apare și primul contract subsecvent care se dovedește a fi un șir de alte 23 de contracte de acest fel, fiecare pentru o altă lună.

În baza contractului subsecvent numărul 496 din 31 ianuarie 2017 este stabilită și o sumă pentru fiecare porție pe zi, respectiv 17,99 lei, respectiv 98.917, 5 lei pe o singură lună pentru 5500 de bolnavi internați aici în perioada a 30 de zile.

La finalul celor doi ani consumați deja până acum, Spitalul a plătit pentru firma de catering 2.374.020 de lei. Asta doar în perioada ianuarie 2017- ianuarie 2019.

Succesorul folosește aceeași rețetă

fMircea Flaviu Bobora, președinte CJ Hunedoara. oto: Mesagerul Hunedorean

Bobora nu se lasă mai prejos și, în decembrie 2018, permite Sanatoriului să urce pe SEAP o nouă intenție de hrănire a bolnavilor de la Geoagiu cu ajutorul unei firme de catering. Astfel că în 7.12.2018 se anunță licitație publică, organizată la sfârșitul lunii ianuarie.  Durata contractului? Ați ghicit, tot 24 de luni.  Deci situația continuă cu aceeași rețetă. Una care a funcționat perfect fiindcă organele statului ori sunt incompetente, ori neglijente, ori fac parte din sistemul de protecție pentru echipa PSD:

Vă reamintim că societatea care asigura hrana  bolnavilor nu avea la începuturile contractării aviz de la DSP, doar că cei de la Direcția de Sănătate publică nu au mai fost așa vigilenți și în acest caz pentru grija fața de bolnavi.

Spitalul plătește mai mult decât îi permite legea

Conducerea spitalului plătește, de mai bine de doi ani, sume mai mari decât îi permite legea pentru fiecare porție de mâncare. Norma de hrană pentru pacienții din spital oscilează pâna la 17 lei, în funcție de tipul bolii. Și asta după o hotîrâre de gugern din 2018, când valoarea pentru mâncarea bolnavilor a fost mărită. Asta arată că prin contractele semnate, spitalul a depășit limita maximă admisă prin lege, iar CJ Hunedoara a permis acest lucru și sub conducerea lui Laurențiu Nistor și o face și sub conducerea succesorului acestuia, Mircea Flaviu Bobora..

În traducere liberă, pentru organele surdo-mute ale statului român, de aici rezultă un prim prejudiciu creat de această afacere pesedistă. Acest detaliu indică doar una dintre infracțiunile legate de această afacere găunoasă și urât mirositoare.

Ministerul și CJ au dat banii, spitalul i-a cheltuit. Bucătăria e tot închisă.

Lucrările de reparații la bucătăria spitalului ar fi costat aproape 3 milioane de lei. Spitalul a primit de la Ministerul Sănătții suma de 2,5 milioane de lei – exact pentru aceste lucrări, iar de la Consiliul Județean Hunedoara încă un milion de lei. Bucătăria nu a fost reparată. Dar pentru bunăa dministrare, urmașul lui Nistor, Mircea Flaviu Bobora organizează concurs pentru postul de manager și îl validează pe directorul performant, inginerul Pleșa-Popescu.

Deficiențele menționate de cei de la DSP Hunedoara în decizia de suspendare a activitățiior ar fi costat maximum maximorum 100.000 de lei. Cu banii aceștia cheltuiți eficient, DSP ar fi redat drept de funcționare. Ceea ce ar fi însemnat că până la finalizarea lucrărilor capitale, bucătăria spitalului ar fi putut funcționa, iar angajații de la bucătărie trimiși pe alte posturi ar fi revenit la locurile lor de muncă.

Aceasta este un alt semnal de rea-intenție, aspect care acoperă în totalitate noțiunea de infracțiune din codul penal.

Cu toate acestea, județul Hunedoara continuă să se scufunde, grupurile de interese fiind protejate – într-o formă sau altă, de instituțiile statului român.

sursă foto reprezentativă: Glasul Hunedoarei