Anchetă. Trei persoane intoxicate la Paroșeni. Cine va da socoteală?

0
858
foto Uzina Paroseni WordPress.com

Anchetă ITM. Trei persoane au fost intoxicate și au avut nevoie de îngrijiri medicale. Accidentul de muncă, unul devenit colectiv, a avut loc în data de 30 noiembrie, la Termocentrala Paroșeni. Cărbunele depozitat într-un siloz, buncăr, al unității s-ar fi autoaprins și a emanat monoxidul de carbon specific arderii. 

Unul plus doi

Acesta a fost, cronologic vorbind, semnalul că la acel loc de muncă exista un pericol iminent. Primul indiciu a apărut la orele după-amiezii, când unui angajat i-a venit rău la locul de muncă. Ulterior, în seara aceleiași zile, în jurul orelor 21, alte două angajate au necesitat îngrijiri medicale. De altfel, angajații Termocentralei au și rămas internați în spital, până miercuri.

Directorul Termocentralei Paroșeni, Eduard Schmidt, spune că angajații nu au fost grav afectați. Mai mult acesta susține că problemele au apărut la un buncăr în care era depozitat cărbunele. Nu cunoaște cauzele, dar bănuiește o autoprindere a cărbunelui. Nivelul monoxidului de carbon a fost unul ridicat la măsurătorile făcute după ce angajaților li s-a făcut rău. Schmidt afirmă că nu este primul incident de acest fel petrecut la Paroșeni.

De cealaltă parte, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane susține că acel cărbune ar fi fost depozitat în acel siloz, buncăr, din luna martie. Dioane spune că au fost trimiși la locul accidentului de muncă, salvatorii minieri. Aceștia fiind de altfel cei care au îndepărtat pericolul de la acel loc de muncă.

În paralel, inspectorii ITM au preluat cercetarea accidentului colectiv. Aceștia vor trebui să stabilească întregul context în care a fost posibilă intoxicarea angajaților.

Ramona ROȘULESCU