Abataj redeschis. Complexul mecanizat de la Paroșeni, sub apă.

0
658

Conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului a decis redeschiderea abatajul de la mina Paroșeni. Singurul din care se exploata huilă. Digul de protecție ridicat din decembrie 2017 a fost spart. De atunci, pentru a combate fenomenul de autoîncălzire a huilei, abatajul a fost inundat complet.

Apă în spatele digurilor, echipamente scufundate

La peste un an de la momentul închiderii din gazelor emanate de cărbunele încălzit, abatajul de la mina Paroșeni a fost redeschis. Timp de peste un an atmosfera din subteran a fost monitorizată atent.

Abatajul mecanizat de la mina Paroșeni a fost închis la începutul lunii decembrie 2017. Chiar înainte de a se spune stop exploatării de huilă de la această mină. Totul din cauza faptului că huila a început să se încălzească. Gazele emanate erau peste limite și puneau în pericol siguranța minerilor.

”Astăzi (vineri-n.r.), la ora 6, echipe de salvatori au intrat în subteranul minei Paroșeni, au spart digul, așa cum îl avem noi numerotat 273, care era în galeria de legătură care duce spre galeria de bază. În momentul de față digul este spart, este montată pompa, făcute toate montările pe rețeaua de evacuare”, a declarat, pentru GDD, Petru Drăgoescu, directorul tehnic al SNÎMVJ.

Pentru a putea combate fenomenul de autoîncălzire, a fost inundarea abatajului a fost necesară. În abatajul respectiv totul e sub apă.

”Pelicula de apă se află undeva la 7-8 metri în spatele digului. Este închisă toc, practic până la boltă este ajunsă apa. Din acest moment până vom reuși să tragem apa, reprezintă activitatea din următoarele două săptămâni pe acest abataj”, explică Drăgoescu.

După ce va fi evacuată apa, la Paroșeni se va putea trece la dezechiparea abatajului. Procedura implică și scoaterea la suprafață a complexului mecanizat.

”După ce tragem apa și putem ajunge, refacem secțiunea pe legătură cât și pe galeria de bază. Vom încerca să intrăm în abataj și mai apoi să facem culoarul de dezechipare și încet încet să dezechipăm abatajul”, mai spune Petru Drăgoescu.

Dacă situația o impune, sursa citată susține că vor fi relocați mineri de la Uricani, astfel încât la mina Paroșeni să se poată lucra pe două schimburi.

Scoaterea echipamentului minier din subteran va conduce la închiderea definitivă a abatajului.

Sfârșit de an cu puțuri închise

Conducerea SNÎMVJ nu poate estima cât va dura până va fi dezechipat abatajul. Susține însă că până la finele acestui an vor fi închise puțurile.

”Nu este întârziat programul de închidere. Practic noi suntem în termen. Am făcut mai repede anumite lucrări care ar fi urmat a fi efectuate după ce scoteam acest abataj mecanizat de pe aliniamentul unde l-am oprit. Dar în momentul de față suntem în ritm astfel încât la finele acestui an să închidem rampele puțurilor și să oprim stațiile de ventilatoare”, a completat directorul tehnic al SNÎMVJ.

Abatajul de la mina Paroșeni a fost închis pe 5 decembrie 2017. Măsura a fost luată din cauza apariției gazelor de distilare în concentrații peste limite. În vara lui 2018 s-a încercat redeschiderea abatajului. Procedura a fost sistată din cauza faptului că au reapărut gazele nocive.