”A riscat!”. Președintele CJ Hunedoara a girat abuzul de la Teatrul ID Sîrbu din Petroșani

0
881
foto: Mesagerul Hunedorean

Deși legal, total nelegal. Deși corect, absolut incorect. Într-o țară în care legea este respectată, iar societatea are respect pentru autoritate și autoritatea pentru cetățean, managementul de la Consiliul Județean Hunedoara ar fi fost sancționat vehement și radical de organele statului. În județul Hunedoara însă instituțiile care trebuie să asigure respectarea legii și să protejeze cetățeanul girează abuzurile și ilegalitățile instituțiilor statului. Toate indiciile sunt pe masa publică, niciun organ nu vede, nu se autosesizează. De ce? Pentru că poate. 

Abuz în toată splendoarea cuvântului

Teatrul ieftin petrecut în urmă cu 60 de zile la Teatrul ID Sîrbu din Petroșani când directorul instituției a fost scos din joc pe ușa din dos. După două luni de la acel moment, instituția culturală din Valea Jiului se află în situația de a avea trei persoane care pot revendica postura de director.

Primul Cosmin Rădescu, directorul pe care o comisie de evaluare l-a scos din joc notându-l cu 6,37 pe raportul de activitate. Asta deși activitatea la vedere, în fața beneficiarului direct, dar și inidcatorii de peformanță, au fost atinși și depășiți. Ca o ”mică” paranteză modalitatea în care s-a făcut evaluarea directorului a fost una atât de ”pe repede înainte” și atât de direcțională încât urlă de pe hârtie și erorile care anulează documentele.

De exemplu, unul dintre evaluatorii din comisie a notat pe sărite activitatea și prestația directorului. Nu toate criteriile solicitate de fișa de evaluare au fost notate. Mai mult, însumarea punctelor acordate evident că indică un rezultat care în aritmetica românească nu are corespondent. Adică, domnule președinte CJ Hunedoara, Mircea Bobora, din cauza indicațiilor prețioase și presiunii exercitate pe membrii comisiei aceștia au uitat să pună puncte peste tot și nu le-a mai ieșit nici matematica de bază. Au mai scos niște sutimi din punctajul final, inclusiv din ”adunarea punctelor”. Adică au făcut tot: nu au acordat peste tot puncte și apoi când le-au adunat le-au adunat prost, pe minus. Cumva e logic, indicațiile erau ca acele puncte însumate să nu atingă pragul notei 7. Cum să tot și  subevaluezi că bate la ochi. Ceea ce iată s-a și întâmplat. Greșeli care de fapt anulează actul de evaluare. (vezi foto justificativ)

Președintele Bobora, adică ultima semnătură din procedură, a girat și ilegalitatea și incorectitudinea acestei evaluări practice. În baza acestor rezultate trunchiate a semnat dispoziția privind validarea rezultatului final al evaluării și apoi decizia de schimbare a directorului de pe post. Apoi, la numai câteva minute distanță, același președinte Mircea Bobora a semnat și decizia de numire a directorului interimar, Irina Radu Bodea.

Abuz asumat și ilegalități în formă continuată

Președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, ignoră cu aroganță instituțională tot ce înseamnă procedură și legislație.

Dovada. La momentul numirii aceluiași director, după ce Cosmin Rădescu a obținut media cea mai mare în concursul pe post (vezi foto 1), validarea acestuia a fost realizată printr-o hotărâre a Consiliului Județean Hunedoara (vezi foto 2). Hotărârea are și o expunere de motive, semnată de același Mircea Bobora. (vezi foto 3)

Foto 1. Rezultat final concurs Cosmin Rădescu
Foto 2. Hotărâre CJ Hunedoara de numire a lui Cosmin Rădescu
Hotărâre CJ Hunedoara de numire a lui Cosmin Rădescu- partea a doua
Foto 3. Expunere de motive pentru HCJ de numire a lui Cosmin Rădescu

Ce spune expunerea de motive?

Și dacă spune că nu a știut nu poate fi crezut nici de o instanță. Nici de cea divină. A semnat, e asumată fapta.

Potrivit expunerii de motive de numire a lui Cosmin Rădescu, Legea Administrației Publice Locale prevede explicit – conform articolului 91, alineatul 2, litera e – că doar consiliul județean numește, sancționează și dispune suspendarea, modificarea și încetarea raporturilor de serviciu sau, după caz, a raporturilor de muncă pentru conducătorii instituțiilor publice sau de interes județean.

Bobora a sărit de facto peste asta și l-a dat afară pe Rădescu. Apoi, cu aceeași viteză, la numai câteva minute distanță, a numit un director interimar. Cu alte cuvinte, pentru a sublinia imaturitatea instituțională, în aceeași zi, Teatrul ID Sîrbu din Petroșani a avut doi directori. În prima parte a zilei Rădescu, în a doua parte a zilei unul interimar, Bodea.

Doar că și eliberarea din funcție și numirea a fost făcută ilegal, adică abuziv. În traducere jurnalistică, abuz grosolan în funcție. În limbaj juridic, se va pronunța instanța.

Cu alte cuvinte, deși teatrul are la acest moment director interimar, directorul de facto – potrivit prevederilor legale – este Cosmin Rădescu. Hotărârea de Conisiliu Județean prin care a fost numit Rădescu este în vigoare.

Bodea interimar și nu prea – crema dintre biscuiți

Irina Bodea, foto arhivă

Și ca tabloul să fie complet argumentat, adică pentru a nu mai avea nimeni dubii de ce toate aceste abuzuri în formă continuată, CJ Hunedoara a organizat concurs pentru ocuparea postului de director. Asta deși postul în cauză se află în litigiu. Pe modelul organizăm concursul, apare un nou câștigător și fostul deținător al postului nu va mai reveni. Hunedorenii îi vor plăti doar salariile cuvenite.  Că ce dacă a comis-o Bobora & Co, plătește statul.

Nicoleta Bolcă, foto arhivă

Astfel, Irina Bodea, directorul interimar numit doar de Bobora, nu prin hotărâre de Consiliu Județean, adică ilegal, ar trebui înlocuită la începutul lunii august cu Nicoleta Bolcă, al treilea nume apărut în schema managerilor de la Teatrul ID Sîrbu.

De fapt, Bolcă este fostul director al teatrului, cel în jurul căruia se învârte o cercetare penală rostogolită între parchete – DNA, Petroșani, Alba Iulia, pentru o fraudă financiară descoperită de un audit intern al CJ Hunedoara. Suma de bani sustrasă timp de mai mulți ani din teatru este fantasmagorică, asta spune controlul.

 

Ceea ce nu spune controlul este cu ce instrumente – firme s-a reușit această fraudă. Aici va fi surpriza care va demasca toată această înverșumare PSD-istă pentru acest post. Pe această instituție. Nu v-ați gândit vreodată că vreun politician al vremii vrea peformanță culturală, artistică, nu? Nici noi, doar că noi avem și toate probele.

Revenim cu schema infracțională care a scos banii din scena din Petroșani.

Până atunci așteptăm să vedem cum cei de la CJ Hunedoara vor mânca biscuitele scos pe taraba publică și așezat pe masa justiției de Cosmin Rădescu. De unde vor mușca prima dată?

Ramona Roșulescu