Chiriașii sociali din Lupeni în pericol. Societatea locală care deține locuințele nu a făcut reparațiile necesare

0
324
foto: Facebook, Lucian Resmeriță

Proprietarul blocului de locuințe sociale din Lupeni, cel în care podeaua chiriașului de la etajul unu a ajuns în apartamentul vecinului de la parter, știa despre problemele imobilului, dar nu a luat nicio măsură. Așa susține primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, care a cerut demisia directorului Edil – societatea deținătoare a blocului.

Peste 70 de persoane, majoritatea copii, au fost evacuate din blocul D1 de pe Strada Tineretului. Măsura a fost luată după ce mobila dintr-un apartament de la etajul I a ajuns în apartamentul de la parter. Asta pentru că s-a rupt planșeul dintre cele două etaje.

Pericolul de prăbușire, cunoscut de luni bune

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, susține că situația în care se află imobilul era cunoscută de directorul societății care administrează blocul, Universal Edil Lupeni.

”Imobilul este al Edil și trebuiau să se ocupe de el. I-am cerut directorului Cocotă (Miron Cocotă-n.r.) demisia, pentru că a dovedit că este incapabil și nu și-a îndeplinit atribuțiile. Încă din februarie o echipă de la primărie a fost la fața locului și a constatat problemele blocului, celor de la Edil punându-li-se în vedere să-l reabiliteze cât mai repede”, a declarat, joi, pentru Gazeta de Dimineață, Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Conform acestuia, dacă Universal Edil ar fi făcut reparațiile necesare, iar chiriașii ar fi întreținut și ei locuințele, nu s-ar fi ajuns în situația actuală.

Chiriașii din M1 dorm în sala de sport sau la rude

Peste 70 de persoane, majoritatea copii, au fost evacuate din blocul prăbușit la Lupeni. Un număr de 35 de persoane, în mare parte copii, au fost duși la sala de sport a Școlii Generale numărul 2. Aici administrația locală le-a pus la dispoziție niște saltele și trei mese pe zi,

Conform conducerii Primăriei Lupeni, se lucrează la amenajarea fostei maternități, pentru cuplarea acesteia la apă și curent. Aici, după ce vor fi finalizare lucrările, vor fi mutați chiriașii duși temporar la sala de sport.

Blocul M1 ar putea avea aceeași soartă

Primarul susține că un alt bloc de locuințe sociale, M1, are nevoie urgentă de reparații, însă aici situația nu este la fel de gravă ca la D1.

Conform edilului, lucrările de consolidare a celor două imobile nu ar fi trebuit să coste foarte mult. Resmeriță afirmă că de aceste lucrări trebuia să se ocupe Universal Edil, societatea care și încasează chiriile aferente locuințelor sociale.

”Noi primim lista cu locuințele goale, iar consiliul local nu face decât să repartizeze aceste locuințe”, a completat primarul din Lupeni.

Primăria va prelua 1000 de locuințe din fondul locativ de stat

Universal Edil- firma subordonată Consiliului Local Lupeni- este în faliment. După ce miercuri tavanul dintre parter și etajul I s-a prăbușit, primăria vrea să ia în administrare cele 1000 de locuințe sociale de pe raza localității.

Primarul din Lupeni susține că vor fi reanalizate și mai apoi reînnoite toate contractele. Mai mult, spune Lucian Resmeriță, 100 de locuințe vor fi ținute pentru cazurile sociale grave.