Sporturi de iarnă mai altfel

0
7

Odată cu venirea zăpezii, iubitorii sporturilor de iarnă „mai altfel” abia aşteaptă primul week-end care să le permită trasee cât ziua de lungă.
Astfel, dacă îţi place schiul, însă vrei să-l combini şi cu peisaje de neuitat, poţi alege schiul de tură, care înseamnă să schiezi în afara pârtiilor, prin pădure sau golul alpin.
Diferenţa faţă de schiul alpin este că în cel de tură călcâiul se poate mişca liber pe urcare, datorită legăturilor speciale. Pentru aderenţa la urcare se folosesc fâşii de material textil, numite „piei de focă”.
Însă schiul de tură nu este pentru oricine. Pe lângă o pregătire fizică şi mentală, trebuie să cunoşti traseele foarte bine sau să-ţi angajezi ghizi, pentru a şti când şi pe unde să eviţi zonele cu potenţial de avalanşă. Este recomandat ca atunci când pleci la schi de tură, fiecare membru al echipei să aibă un dispozitiv tip Peeps, pentru detectarea victimei îngropate în avalanşă, precum şi sondă şi lopată. De asemenea, mai sunt necesare cunoştinţe despre tehnicile de salvare în condiţii de iarnă.
Dacă nu ştii să schiezi, dar tot vrei să cutreieri munţii noştri în lung şi în lat, poţi alege rachetele de zăpadă, datorită cărora nu te afunzi în zăpadă iar deplasarea se face mai rapid.
Escalada pe gheaţă este un alt sport căutat de turiştii iubitori ai senzaţiilor tari. După cum îi este şi denumirea, escalada se face fie pe gheaţă alpină, la altitudine, în mediul montan sau pe cascade de gheaţă, gheaţa fiind rezultată prin îngheţarea căderilor de apă.
Echipamentul necesar pentru escalada pe gheaţă constă în bocanci tehnici din plastic şi piele, colţari, pioleţi, corzi, ham, cască, şuruburi de gheaţă, ciocane de gheaţă, precum şi alte dispozitive tehnice pentru căţărat.
De curând, săniile tradiţionale au fost înlocuite cu body-board-urile, care sunt sănii gonflabile, despre care producătorii lor susţin că ridică săniuşul la rang de sport de aventură.
Săniile gonflabile sunt rezistente, flexibile, uşor de manevrat şi pot fi folosite pe traseele backcountry, pe pârtiile amenajate, la întreceri cu prietenii şi în team-buildinguri.
Anamaria SANDA