Baukomission pentru Sarmizegetusa Regia

0
69

Mai mulți experți internaționali în restaurare au vizitat, la finele lunii trecute, Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Este vorba despre experții invitați la Forumul Anului European al Patrimoniului în România, secțiunea ”Calitatea în restaurare: cazul ruinei arheologice”.

În vizită la cel mai important șantier arheologic din România

Experții au ajuns la Sarmizagetusa Regia, unde e unul dintre cele mai importante șantiere arheologice din România. La Sarmizegetusa se desfășoară un amplu proiect de restaurare demarat în urmă cu un an de Institutul Național al Patrimoniului (INP).

Reprezentanții INP spun că în urma vizitei au solicitat o opinie avizată experților specializați în intervenții pe cele mai importante situri arheologice ale lumii, asupra liniilor generale care caracterizează intervenția de la Sarmizegetusa Regia.

”Astfel, această vizită este un prim pas spre organizarea unei comisii științifice internaționale (Baukomission), un demers obișnuit în practica internațională, care să aibă ca scop calibrarea discuțiilor tehnice legate de dezvoltarea proiectului cu cele mai actualizate și profesioniste informații accesibile la nivel internațional, relevante pentru tema proiectului nostru”, spun reprezentanții INP.

La Sarmizegetusa au ajuns Fani Mallouchou Tufano (vicepreședinte al Comitetului pentru conservarea monumentelor Acropolei Atenei), Klaus Nohlen (Institutului Arheologic German), Ugo Tonietti (Departamentul de Arhitectură, Universitatea din Florența). Au mai fost prezenți Gelu Florea, coordonator științific și Răzvan Mateescu, membru al colectivului de cercetare al șantierului arheologic Cetățile Dacice din Munții Orăștiei.