Semne rele anu` are… Simbolurile sportive ale Văii Jiului, în impas

0
5

Ştiinţa Petroşani, echipa de rugby care a adus atâtea succese şi bucurii iubitorilor sportului cu balonul oval este într-un mare impas. În urma consultărilor din cadrul conducerii, de săptămâna trecută, s-a luat decizia renunţării la participarea de drept în Superligă! Practic, totul s-a dezintegrat la acest nivel: jucători care au plecat (R. Ilie, Mitocaru, Tatarciuc), lipsa unui buget de circa 8 miliarde pentru a face faţă competiţiei, lipsa condiţiilor de pregătire, indiferenţa factorilor de decizie.
”Şi asta în condiţiile în care meciurile se transmit de-acum pe GSP, de unde s-ar fi încasat şi drepturi de televiziune” spunea antrenorul Alexandru Lupu. Locul echipei Ştiinţa Petroşani va fi luat de Universitatea Cluj, care a ocupat locul 7 în ediţia din anul 2011.
În aceste condiţii, echipa de rugby din ”Dealul Institutului” va participa la fel ca şi anul trecut, în Divizia Naţională Seniori (D.N.S.), un fel de… liga a II-a, divizia ”B” sau cam aşa ceva… Rugbyştii şi-au reluat antrenamentele luni, 23 ianuarie, cu o intensitate de 4-5 antrenamente săptămânal. Nu ştim cu ce imbold vor mai aborda jucătorii Ştiinţei noul campionat, care va începe pe 7 aprilie, ştiind că oricum, eforturile lor nu se vor regăsi la un nivel superior al competiţiei, asta în situaţia în care ar termina din nou pe un loc de promovare… Jiul Petroşani, echipa de fotbal cu 41 de campionate în primul eşalon al ţării, are şi ea destule probleme. După amânarea reunirii de pe 16 ianuarie, iată, echipa nu s-a reunit nici ieri, 23 ianuarie, când fusese anunţată a doua variantă. Răspunsurile sunt aceleaşi, legate de lucrările la stadion, dar unele surse din interiorul clubului spun că lucrurile nu merg în cea mai bună direcţie: nu sunt bani, lot subţire, mulţi jucători nu mai vor să mai rămână la Jiul, datorită unor restanţe financiare. ”Trăim vremuri grele, ce să mai zic… Cam mult, două luni de vacanţă pentru jucători şi apoi doar 4-5 săptămâni de pregătire. Eu sper ca cel târ­ziu luni, 30 ianuarie să fim pe terenul de antrenament. Să vedem însă cu ce jucători, am înţeles că Izzeldin şi golgeterul Fl. Şerban au plecat. Asta este situaţia…” a spus antrenorul Marin Tudorache. ”Vom începe pregătirile curând. Deja este făcut pla­nul de cantonament centra­lizat la Hotelul Rusu, unde vom merge luni sau marţi. Să nu uităm că nici pregătirea de vară nu a avut prea multe zile la dispoziţie şi până la urmă am scos-o la capăt” a declarat mult mai optimist managerul Gigi Borugă. Ştiinţa Petroşani şi Jiul Petroşani, simbolurile sportive din Valea Jiului sunt într-un mare impas. S-au cam dus vremurile de altădată, e drept, dar parcă prea multă indiferenţă plenează asupra acestor două grupări legendare…
Genu TUŢU