UDMR, preocupată de dezbaterile pentru MFF post 2020

0
60

Deputatul european Iuliu Winkler și-a exprimat speranța ca noul guvern de la București să fie mult mai activ și mai aplicat în dezbaterea cu privire la viitorul cadrului financiar multianual (MFF) al UE.

Președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR susține că dezbaterile sunt extrem de importante pentru toate statele membre. Asta pentru că ieșirea din blocul comunitar a Marii Britanii, programată pentru martie 2019, a provocat deja o serie de controverse referitoare la construirea bugetului multianual din perspectiva diminuării acestuia cu sume consistente.

Iuliu Winkler a afirmat luni, la Deva, într-o conferință de presă, că, din estimările făcute până acum, Brexit-ul va duce la o diminuare a bugetului anual al UE de cel puțin 9 miliarde de euro. Diminuarea ar putea ajunge chiar la 14 miliarde.

Winkler a arătat că în Parlamentul European există discuții cu privire la MFF post 2020. Acesta a precizat că reprezentanții Comisiei Europene au anunțat că se vor prezenta cu un proiect bugetar în luna mai a acestui an.

”Unele state membre propun, în contextul diminuării bugetului UE, reducerea cheltuielilor. De unde se vor reduce aceste cheltuieli? Există voci care propun să fie reduse fondurile pentru Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune, or acestea sunt cele mai importante pentru România, pentru că prin aceste politici primim cele mai importante finanțări. În acest ciclu 2014-2020, finanțările pentru România sunt de peste 40 de miliarde, iar din acestea, 22 de miliarde sunt pentru Politica de Coeziune. Trebuie să apărăm aceste două politici cu scopul de a apăra interesele României”, a declarat Iuliu Winkler.

Deputatul european a subliniat faptul că apărarea, la Bruxelles, a Politicii de Coeziune este extrem de dificilă din cauza faptului că România are o rată extrem de scăzută a absorbției de fonduri aferente acestei politici.

”Când vom argumenta cu privire la importanța pentru România a menținerii finanțărilor pentru Politica de Coeziune și în viitorul MFF, vom fi întrebați de ce în 4 ani avem o rată de sub 3% a absorbției de fonduri europene, adică mai puțin de 1 miliard din cele 22 de miliarde de euro. (…) Sper ca noul guvern să trateze foarte serios această problemă”, a mai declarat deputatul european.

Winkler a precizat că UDMR este extrem de preocupată de viitorul Politicii de Coeziune și de păstrarea bugetului multianual al UE în parametrii actuali. În acest sens s-a pronunțat pentru majorarea contribuției statelor membre. Au fost deja de acord state precum Polonia și Ungaria.

”Acum statele membre contribuie la bugetul UE cu un procent din PIB, iar majorarea contribuției ar urma să se facă doar cu câteva zecimi. Nu este vorba despre o majorare semnificativă, dar aceasta ar compensa ieșirea Marii Britanii”, a explicat europarlamentarul.

Iuliu Winkler a mai declarat că modul în care va arăta bugetul UE după 2020 se leagă nemijlocit de unul dintre obiectivele UDMR.

”Noi ne-am fixat câteva obiective pentru anii care urmează, iar unul dintre acestea este cel al bunăstării. Cum poți să faci politică fără a dori bunăstarea comunității tale și a țării tale? Acest obiectiv al bunăstării este legat nemijlocit de deciziile care se iau la Bruxelles”, susține Winkler.

Potrivit acestuia, o parte a bunăstării fiecărui cetățean este legată de modul în care reușim să obținem mai mulți bani din fondurile UE, de modul în care reușim să le cheltuim. Banii europeni nu trebuie cheltuiți pe terenuri de fotbal în pantă, ci pe autostrăzi, sau pe obiective de infrastructură care să aducă bunăstare.