Remus Borza: Klaus Iohannis, președinte al Consiliului European

0
177
Foto: Adevărul Financiar

Deputatul independent Remus Borza a vorbit despre posibila alegere a lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al Consiliului European.

Iohannis ”se contopește în portretul unui înalt demintar european”

Remus Borza condsideră Klaus Iohannis are toate șansele să devină președinte al Consiliului European întrucât ”se contopește în portretul” unui înalt demnitar european.

„Putem intra într-un scenariu în care președintele Iohannis va spune pas (nr. – alegerilor prezidențiale de anul viitor). Pas cu pas, dar în altă parte, mai spre centrul Europei. Este tentantă poziția de președinte al Consiliului European. E un scenariu cât se poate de realist și de fezabil”, susține Borza, potrivit DC News.

Conform lui Borza, din punct de vedere al politicii europene Iohannis joacă ”politically correct”.

”De unde și toate poziționările sale care probabil contrariază și nemulțumesc foarte mulți români, dar e în linia melodică a politicii europene. Va avea o susținere incontestabilă din partea Germaniei și Austriei. Este susținut și de actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker cu care are o relație bună și care va avea un cuvânt de spus. Este vorbitor nativ de germană, vorbește foarte bine și engleza și franceza, toate cele trei limbi de bază la nivel comunicare. În plus, Klaus Iohannis e ca apa sfințită. E o vorbă, ”doar cine nu muncește nu greșește”. Președintele nostru nu a greșit. Are deja patru ani de mandat. Europenii au nevoie de predictibilitate și liniaritate în exercitarea unei demnități la acest nivel”, a completat Remus Borza la Borza Analytica.

Sursa citată mai spune că Iohannis ”se contopește foarte bine în acest portret ideal al unui demnitar de rang înalt al Uniunii Europene”.

Președintele și cutuma

Deputatul mai spune că există o anumită cutumă în ultimii ani, mai ales după extindere Uniunii Europene, spre Est, potrivit căreia, dacă avem președintele Comisiei Europene din Occident, în mod aproape automat, președintele Consiliului European este dintr-o țară estică.

Așa se explică tandemul Jean Claude-Juncker – Donald Tusk. În 2014 când a fost ales Donald Tusk era în cărți și Traian Băsescu.

Mandatul președintelui Consiliului European este de doi ani și jumătate.

În decembrie anul viitor ar veni rândul României să dețină președinția. Borza spune că România e o țară care face impresie bună din punct de vedere al creșterii economice, e o țară mare, a șasea țară din Europa ca suprafață și populație.