Petiție împotriva lenei. Ajutoarele sociale ar putea fi sistate

0
231

Fost președinte interimar al PNL Hunedoara, un deputat de Alba, a lansat o petiție împotriva lenei. Inițiativa lui Florin Roman a strâns deja 4436 de semnături. Odată strânse semnăturile necesare, Roman vrea ca această petiție să contribuie la un proiect de lege prin care să se suspende ajutorul social celor ce refuză un loc de muncă.

Fără ajutoare pentru leneși

Florin Roman are o propune legislativă pentru modificarea acordării ajutoarelor sociale. Iar pentru ca aceasta să devină lege a inițiat și o petiție. Semnată de peste 4000 de persoane.

Conform lui Roman, legea actuală prevede că persoanele apte de muncă, ce nu realizează venituri pot beneficia de ajutor social. Asta dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă. Mai mult aceștia nu au refuzat un loc de muncă.

Aceeași legislație dă dreptul acestor persoane să refuze de 3 ori ocuparea unui loc de muncă.

„Din practică se constată că majoritatea celor ce primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului”, susține Roman.

Acesta susține că modificările sunt necesare. Asta pentru că sunt destule cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu mașini de lux ”sau stau în conace„.

„De asemenea, mulți dintre ei își maltratează copii și nu-i lasă să meargă la școală. În cele mai bune cazuri când îi lasă, le interzic a primi burse de teama ca să nu piardă indemnizația dată de stat. Politica în domeniul social ar trebui să fie orientată direct spre cei nevoiași și nu pentru cei ce doresc să eludeze statul. Copiii trebuie să aibă dreptul de a învăța. Poate nu e rea ideea de a-i obliga pe părinții beneficiari de ajutoare sociale să îi lase pe aceștia la școală sub sancțiunea de a fi privați de un drept social pe care statul îl acordă. Totuși, un prim pas în acest sens consider că se poate face prin încetarea dreptului de a beneficia de venit minim garantat dacă refuză un loc de muncă”, susține deputatul.

Roman spune că propunerea lui vine în sprijinul autorităților locale care au nevoie de forță de muncă. Aceasta ar urma să modifice alineatul (7) al articolului 15 al actualei legi.  Astfel, persoanele apte de muncă sunt obligate să accepte locul de muncă care li se oferă. Dacă nu, încetează plata venitului minim garantat. Locurile de muncă ce li se oferă trebuie să corespundă pregătirii fiecăruia.

Ajutoarele sociale, pomeni ce merg în țigări și băutură

Deputatul de Alba susține că un primar din același județ i-a spus că ajutoarele sociale sunt pomeni care merg în țigări și băutură. Același primar spune că are în plată un dosar încă din anul 2000, anul în care au fost introduse ajutoarele sociale.

Exemplul din Alba nu este singular. Și Hunedoara are asistații ei. Care de ani de zile trăiesc din venitul minim garantat. Iar atunci când se organizează burse ale locurilor de muncă refuză să muncească. Primesc mai mult de la stat decât dacă merg la muncă.

Ajutoarele alimentare primite de la Uniunea Europeană le transportau acasă cu taxiul. Mai mult, aproape toți au telefon mobil, iar unii chiar și mașini.

La Petroșani spre exemplu, sunt circa 600 de persoane ce beneficiază de venitul minim garantat. Iar situație este la fel în Valea Jiului, cu sute de asistați sociali.