Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin de ministru de revizuire a standardelor minime de calitate în domeniul serviciilor sociale

0
141

Revizuirea standardelor minime de calitate în domeniul serviciilor sociale vor fi revizuite, fapt prevăzut în Programul de Guvernare 2018-2020 și se adresează tuturor categoriilor de persoane aflate în dificultate (copii, bătrâni, persoane cu handicap), dar, în mod special, minorilor.

         Astfel, reprezentanții centrelor rezidențiale vor fi obligați să ia măsuri încât  beneficiarii să aibă acces permanent la hrană, care să fie disponibilă și în perioadele dintre mesele obligatorii de peste zi.

Copiilor care frecventează grădinița sau școala li se va pune la dispoziție o gustare consistentă, între micul dejun și prânz, pregătită sub formă de pachet. Beneficiarii vor primi o alimentație suficientă, adecvată, corespunzătoare vârstei, stării de sănătate, nevoilor și preferințelor, și vor fi implicați în procesul de alegere a alimentelor și cel de preparare a hranei.

Sumele de bani pentru achiziționarea de îmbrăcăminte, încălțăminte și alte nevoi personale, alocate copiilor instituționalizați, vor fi majorate și nu vor mai fi achiziționate centralizat bunuri, la nivel de DGASPC, ci se vor atribui fiecărui copil, pentru a evita eventuala discriminare a acestora în societate, pe motiv că poartă haine identice și de aceleași culori. Sunt interzise orice fel de practici de “uniformizare” a copiilor, prin cumpărarea de produse identice pentru toți copiii din centru sau dintr-o grupă/modul.

         Proiectul de Ordin mai prevede și organizarea de petreceri la zilele de naștere ale copiilor instituționalizați, dreptul acestora de a primi cadouri, dar și al celorlalți copii de a participa la aceste evenimente.

Totodată, în document se mai precizează că vor trebui organizate excursii trimestrial și o tabără anual, dar și activități de socializare, sportive, culturale, educaționale, de recreere.

La capitolul Sănătate, în fiecare centru se vor asigura condițiile necesare pentru protejarea sănătății copiilor, promovarea unui stil de viață sănătos și asigurarea accesului la serviciile medicale necesare, astfel încât copiii să trăiască și să se dezvolte într-un mediu de viață care să le protejeze sănătatea fizică, psihică și emoțională și să le asigure accesul la toată gama de servicii medicale, în concordanță cu nevoile fiecăruia. Furnizorii de servicii sociale vor avea obligația de a asigura prezentarea fiecărui copil la un consult stomatologic cel puțin o dată pe an.

În ceea ce privește Învățământul, în fiecare centru se va asigura respectarea dreptului copilului la educație și se va facilita accesul acestuia la toate nivelele de învățământ și instituțiile de învățământ prevăzute de lege, precum și la programe de orientare vocațională și de formare profesională. Fiecare centru se va asigura că niciun beneficiar nu prezintă abandon școlar, iar cel puțin 90% din beneficiarii centrului nu prezintă corigență/repetenție la sfârșitul unui an școlar.

         Standardele minime de calitate reprezintă cerințele minimale privind eficacitatea și eficiența activităților desfășurate în raport cu nevoile beneficiarilor, obiectivele asumate și rezultatele așteptate.

Furnizorii de servicii sociale primesc licențele de funcționare dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în aceste standarde.

Noile standarde minime de calitate, aprobate prin Ordin al ministrului muncii, vor intra în vigoare după parcurgerea procedurii de transparență decizională și publicarea acestora în Monitorul Oficial al României. Acestea vor sta la baza revizuirii standardelor minime de cost, în baza cărora se alocă sume de la bugetul de stat pentru finanțarea serviciilor sociale.

         Prin aplicarea de măsuri concrete, Partidul Social Democrat dorește îmbunătățirea semnificativă a nivelului de trai și pentru persoanele aflate într-o poziție vulnerabilă.

Ilie Toma,

Deputat PSD Hunedoara