Măsuri pentru reducerea abandonului școlar

0
88

 Reducerea abandonului școlar trebuie să fie o prioritate pentru sistemul educațional românesc. Atât Guvernul cât și Parlamentul se straduiesc să vină cu măsuri în vederea stopării acestui fenomen îngrijorător.

Și se fac pași importanți în această direcție. Astfel, în timp ce în Parlament au loc îmbunătățiri legislative privind accesul la educație, Guvernul sprijină prin OUG programul pilot „Masă caldă în şcoli”, program ce vizează și el reducerea abandonului.

De curând, Parlamentul României a adoptat două proiecte importante în sprijinul copiilor care nu sunt înscrişi în registrele de stare civilă. Cele două proiecte de lege reglementează situația copiilor fără CNP, care vor putea să beneficieze gratuit, ca toţi copiii din România, de serviciile medicale şi de accesul la educaţie.

În luna noiembrie, Guvernul a adoptat prin OUG și continuarea programului pilot „Masă caldă în şcoli”, în care sunt incluse 50 de şcoli. Una dintre modificările aduse programului este creşterea valorii pachetului pentru fiecare copil de la 7 la 10 lei. Astfel, bugetul alocat programului va creşte de la 30,7 milioane de lei la 46, 7 milioane de lei.

O altă noutate introdusă prin acest act normativ pentru simplificarea procedurilor de atribuire a contractelor vizează trecerea de la an şcolar la an calendaristic, asigurandu-se continuitatea acestui program pilot. Rolul programului „Masă caldă în şcoli” este scăderea abandonului școlar, diminuarea absenteismului, formarea unei alimentații sănătoase în rândul elevilor.

O societate educată este o societate salvată. Copiii de astăzi sunt adulții de mâine, iar educația continuă, pe tot parcursul vieții, reprezintă o garanție a evoluției lor.

 

 

Natalia-Elena Intotero,

Deputat PSD Hunedoara