Locuitorii din Valea Jiului, Hunedoara și Călan s-ar putea pensiona mai repede

0
1473

O inițiativă a senatorului liberal de Hunedoara, Carmen Hărău, ar putea da posibilitatea locuitorilor din Valea Jiului, și zonele Hunedoara și Călan să se poată pensiona cu doi ani mai repede.

Senatul României a votat propunerea legislativă inițiată de senatorul liberal Eleonora-Carmen Hărău pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (Legea 128/2017) 

Noile prevederi legislative aduc vești bune cetățenilor din Valea Jiului, din municipiul Hunedoara și orașul Călan, dar și celor aflați în localitățile limitrofe, pe o rază de 8 km în jurul acestora. Este vorba despre zone care au fost, de-a lungul timpului, afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui și a extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de emisii gaze cu efect de seră sau cu emisii de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor.

Mai precis, indiferent de domeniul de activitate în care sunt încadrați în muncă, cetățenii care dovedesc că au locuit cel puțin 30 de ani în aceste zone beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.

Conform senatorului hunedorean Carmen Hărău, prevederile din propunerea legislativă vor fi aplicabile tuturor cetățenilor din municipiul Hunedoara, orașul Călan, precum și din toate cele 6 localități ale Văii Jiului – Petroșani, Lupeni, Vulcan, Petrila, Uricani, Aninoasa.

“Sunt bucuroasă că am reușit să fac încă un lucru bun pentru cetățenii județului, oamenii pe care îi reprezint în Parlamentul României”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, senatorul liberal Carmen Hărău.

Proiectul a fost votat și de către senatorii PSD ai județului Hunedoara.

Am susținut, fără rezerve, acest proiect de lege, chiar dacă el este inițiat de un coleg senator de la PNL, pentru că, în primul rând, este  vorba despre o prevedere legislativă care aduce o facilitate binemeritată pentru locuitorii din zonele care au avut de suferit de pe urma poluării mediului, în perioada industrială. Considerăm că, atunci când vine vorba despre drepturile cuvenite cetățenilor Văii Jiului și județului Hunedoara, în general, factorul politic nu poate fi un impediment pentru adoptarea prevederilor legale care sunt în favoarea cetățenilor din județul nostru”, arată într-o declarație comună, senatorii PSD Cristian Resmeriță și Viorel Sălan.

Legea 128/2017 urmează să fie trimisă, cu aviz favorabil, la Camera Deputaților, pentru votul final.