Iuliu Winkler: România nu este pregătită să valorifice cele șase luni ale Președinției Consiliului Uniunii Europene

0
74
foto: calea europeană

Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (UDMR/PPE) este de părere că România nu este pregătită, din punct de vedere politic, să valorifice perioada în care deține Președinția Consiliului UE. Conform lui Winkler, România nu are un proiect de țară.

România, fără priorități

Iuliu Winkler a afirmat, la Deva, că România nu are priorități.

„Cred că, politic, România nu este pregătită să valorifice cele şase luni ale Preşedinţiei (Consiliului Uniunii Europene, n.r.). România nu are priorităţi pe care să le fi definit. Priorităţile României – aşa-numitele priorităţi – sunt priorităţile generale ale UE. Nu avem o prioritate a României şi motivul este foarte simplu: România, astăzi, nu are un proiect de ţară. Neavând un proiect de ţară, evident că nu putem să avem un proiect pentru Europa”, susține Iuliu Winkler, citat de Agerpres.

Potrivit europarlamentarului, România are o şansă din punct de vedere politic. Este vorba despre summitul de la Sibiu din 9 mai.

”Ar trebui să fie primul summit al Uniunii Europene – al celor 27, după plecarea Marii Britanii. Vom vedea dacă în mediul politic intern va putea să existe o minimă dorinţă de colaborare în aşa fel încât să putem să obţinem ceva din punct de vedere politic la Sibiu. Eu mă îndoiesc că va fi aşa”, a mai spus Winkler.

Europarlamentarului este de părere că, din punct de vedere administrativ, România îşi va îndeplini cu bine rolul de mediator pe care îl presupune Preşedinţia Consiliului UE.

„Eu am ferma convingere că din acest punct de vedere (administrativ, n.r.) România va reuşi să îndeplinească rolul de intermediar onest pe care îl presupune Preşedinţia, va putea să obţină progrese în dosarele Preşedinţiei, mai ales că în ultimele şase luni reprezentanţii României – atât în mediul diplomatic, cât şi în mediul tehnocraţiei, de la Bruxelles, au lucrat împreună cu reprezentanţii preşedinţiei austriece pentru aceste obiective”, afirmă europarlamentarul.

Acesta a menționat dosarele despre Brexit, dosarele despre regulile noi privind migraţia, despre bugetul UE după 2021 şi multe alte dosare – peste 200 de la număr. Este de părere că acestea vor fi bine administrate de către reprezentanţii României.

Reacții negative

Potrivit europarlamentarului, în primele zile de la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de către România, reacţiile din presa internaţională au fost „din nefericire” negative. Acest început ar trebui corectat prin prezenţa miniştrilor români la lucrările comisiilor de specialitate ale Parlamentului European pentru a expune programul preşedinţiei rotative.