Haralambie Vochițoiu: Până la finele acestei luni vor fi recalculate pensiile

0
23

 Senatorul Haralambie VOCHIȚOIU garantează recalcularea pensiilor celor care au lucrat în grupa I și II de muncă pe parcursul acestei luni.

”În momentul în care am ajuns senator al Văii Jiului, prima preocupare a fost legată de pensiile acestor oameni, de facilitățile și gratuități pe care Guvernul Boc le-a întrerupt la finalul anului 2010-2011. Le-am recuperat întorcând o decizie de la Bruxelles, ajutat fiind de câțiva oameni de suflet, printre care Constantin Jujan și Gabriel Lungu. În momentul în care am avut posibilitatea am propus domnului premier Ponta și a fost acceptat ca secretar de stat în Ministerul Muncii domnul Gabriel Lungu, care fusese dat afară de administrația Resmeriță pentru că începuse să le arate ilegalitățile pe care le comit în masivul Straja și nu numai. Parlamentarii dinaintea mea nu au făcut nimic în acest sens (pensiile și facilitățile pensionarilor minieri-n.r.). Împreună cu Gabriel Lungu am reușit să creăm această lege 155/2016. Vreau să pun capăt tuturor speculațiilor unor indivizi care nu au nimic și nu au făcut nimic în mandatele lor și care spun că eu aș fi cauza faptului că această lege a fost pusă mai greu în practică. Repet, la originea acestei legi, acestui pachet de legi prin care pensionarii din Valea Jiului, județul Hunedoara și întreaga Românie au recalculate pensiile este tocmai Haralambie Vochițoiu. Am făcut tot ceea ce mi-a stat în putere să redăm demnitatea minerilor din Valea Jiului”, a spus, luni, senatorul Haralambie Vochițoiu.

Potrivit sursei citate, drepturile pensionarilor au fost blocate în corupția administrativă și nu de el, așa cum acuza un social-democrat din Valea Jiului.

”O nouă găselniță politică a făcut înconjurul județului Hunedoara: Haralambie Vochițoiu a blocat softul care asigura recalcularea pensiilor. Scurt pe doi. Nu dă nimeni niciun instrument de verificare a informațiilor aruncate pe piața publică. Dar sună bine, dă bine la electoratul care primește informațiile cu brațele deschise. Am așteptat să fiu întrebat cum am reușit această performanță de a bloca softul. Nu a interesat pe nimeni adevărul. Formatorii de opinie au uitat să amintească labirintul complet al demersului legislativ sau măcar cea mai proaspătă informație pe care am dat-o publicității: ultima întâlnire cu ministrul muncii, Dragoș Pîslaru, care mi-a dat asigurări că în cel mult 60 de zile softul pentru legea nr. 155/2015 va fi funcțional. La acest moment, sunt efectuate probe atât la foștii angajați din mineritul carbonifer, cât și la uraniu. Acum acel soft este testat. Deci nu e blocat. Suntem în anul 2016, adevărul chiar nu mai poate fi mințit”, a completat Haralambie Vochițoiu.

Legea 155/2016 face referire la scăderea stagiului de cotizare pentru minerii care au cel puțin 20 de ani vechime la locul de muncă în condiții speciale

Legea intrată în vigoare în luna iulie a acestui an nu este aplicată întrucât cei de la Casa de Pensii nu au softul necesar recalculării pensiilor. Mai mult, din cauza lipsei acestui soft nu pot avea loc nici ieșirile din sistem, zeci de mineri care și-au făcut cerere de pensionare așteptând deciziile de pensie.

Mihaela MIHAI