Carmen Hărău: ”Ministrul Liviu Pop lovește!”

0
165

Senatorul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău, susține că PSD și ALDE se opun modificărilor legislative din Educație, însă ministrul Liviu Pop amenință cu desființarea mai multor licee tehnice care au avut promovabilitate zero la examenul de Bacalaureat.

Dacă ministrul Liviu Pop își va duce la îndeplinire amenințarea, nouă licee situate în județele Caraș-Severin, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Sibiu, Timiș vor fi desființate, deoarece niciun absolvent înscris în sesiunea din acest an nu a promovat examenul de bacalaureat. Toate cele nouă licee sunt tehnologice și au școală generală asociată. De ani de zile, coaliția de guvernare PSD-ALDE se opune unor modificări legislative în domeniul educației, ignorând faptul că dacă repartiția computerizată atribuie unui liceu absolvenți cu note sub 5 la Testele naționale, probabilitatea ca ei să poată fi competitivi, în examenul de bacalaureat unitar pe țară, alături de elevii buni, este nulă”, spune senatorul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău.

Potrivit sursei citate, activitatea practică în multe dintre liceele tehnologice este ca și inexistentă.

La sfârșitul celor patru ani, acești elevi sunt zdrobiți din punct de vedere psihologic în confruntare cu piața muncii și cu cerințele angajatorilor. Constată că nu știu să facă nimic! Consecințele asupra viitorului lor sunt dramatice. Încadrarea lor socială devine o problemă”, explică senatorul hunedorean.

Carmen Hărău afirmă că soluția liberală a bacalaureatului diferențiat și transformarea tuturor liceelor cu rezultate slabe în școli profesionale, pe bază de parteneriate cu agenții economici din zonă, ar evita risipa de resurse din sistemul de educație, dar și trauma elevilor.

Piața forței de muncă ar avea de câștigat, la fel economia națională. Ar pierde, ce-i drept, tarabele care vând licențe fără ca diploma de absolvent să valoreze ceva, din punctul de vedere al profesiei confirmate. Din motive numai de ei știute dar pe care și noi, ceilalți cetățeni, le intuim, PSD apără de zeci de ani fenomenul extraordinar de nociv al licențierii pe bandă rulantă a tinerilor, indiferent că au nivelul intelectual și de pregătire necesar unui licențiat . De altfel, o propunere legislativă recentă, făcută de Comisia de Educație din Senat, condusă de Ecaterina Andronescu, aruncă în aer,din nou, încercările de reglementare a calității învățământului superior. Amendamentul la OUG96/2016, prin care se statuează numărul maxim de 35 studenți la un cadru didactic, fără nicio referire la cum se va face corelarea cu legile calității, lărgește breșa prin care se poate strecura în sistem, în mod legal, învățământul superior de tip tarabă, făcând concurență neloială celui autentic”, continuă Carmen Hărău.

Senatorul hunedorean se întreabă ”cui folosește politica de a împinge tinerii, obligat-forțat, spre a cumpăra iluzii în detrimentul formării în cultul muncii și al dragostei pentru o meserie”.