Activitate parlamentară în cifre. Deputații hunedoreni, între declarații și întrebări

0
152

Jumătate din mandatul de care dispun deputații hunedoreni în urma votului din 2016 a trecut. După doi ani în Parlament, unii dintre aleșii hunedoreni nu se pot lăuda cu prea multe. Nici măcar la capitolul vorbe. Activitatea parlamentară lasă de dorit, iar acest aspect este vizibil din sinteza făcută de cei de la Camera Deputaților.

Lucian Heiuș – deputatul semnatar a 19 moțiuni

Liberalul Lucian Heiuș se află la primul mandat de parlamentar. Fosul șef al Fiscului de pe regiunea vest a vorbit în Parlament de 20 de ori în 18 ședințe. Așa arată sinteza parlamentară în cifre efectuată de Camera Deputaților. Heiuș mai are depuse în scris 6 declarații politice. A semnat un număr de 69 inițiative legislative, din care 5 au devenit legi. La capitolul întrebări ți interpelări adresate membrilor Guvernului, în dreptul lui Heiuș apar cifra 3. Una dintre ele este din februarie anul curent și face referire la pensiile cadrelor militare, Același deputat hunedorean a semnat însă 19 moțiuni.

Natalia Intotero, deputatul devenit ministru

Natalia Intotero (PSD) nu este la primul mandat de deputat. Anul acesta însă a ajuns în Guvern, fiind numită ministrul românilor de pretutindeni. Ca atare, pe 2018, la Camera Deputaților, Natalia Intotero nu are activitate.

În cei doi ani scurși din actualul mandat, Natalia Intotero are 24 de luări de cuvânt în 18 ședințe, din care 4 sunt declarații politice. Natalia Intotero mai are depuse în scris 34 de declarații politice. În dreptul actualului ministru al românilor de pretutindeni sunt 63 de inițiative legislative, din care 14 au devenit legi. Natalia Intotero mai are depuse 37 de întrebări și interpelări și a semnat o moțiune.

Sorin Marica, deputatul PSD care nu vorbește mult și nici nu asaltează membrii Guvernului cu întrebări

Sinteza parlamentară a social-democratului Sorin Marica este formată, în majoritate, din numere cu o singură cifră. În cei doi ani de când a început actualul mandat, Marica a vorbit de 8 ori, în trei dintre cazuri fiind vorba de declarații politice. A mai depus 15 declarații politice scrise, iar semnătura lui apare pe 67 de propuneri legislative. Doar 14 dintre acestea au fost promulgate ca legi. La capitolul întrebări și interpelări Marica nu a avut multe curiozități. În doi ani a depus doar 5 astfel de întrebări, iar pe 2018, doar una. La fel ca și colegii săi din PSD, Marica a semnat o moțiune de cenzură.

Președintele PSD Hunedoara- cam 25 de întrebări pe an

foto: Replica HD

Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara, nu e nici el la primul mandat de deputat. Sinteza sa parlamentară arată 23 de luări de cuvânt, din care 6 sunt declarații politice. Nistor mai are, la jumătatea acestui mandat, 39 de declarații politice depuse în scris. În dreptul lui mai apar 63 de inițiative legislative. Doar 15 dintre acestea au devenit și legi. Către membrii Guvernului, Nistor a avut, până acum, 51 de întrebări. Și, la fel ca și colegii săi din PSD, a semnat o moțiune.

Deputatul ALDE, politicianul ”din umbră„

Marius Surgent este la primul mandat de deputat. Sinteza parlamentară arată că a vorbit de 7 ori în doi ani. În dreptul lui sunt trecute 34 de propuneri legislative, dintre care cinci au fost promulgate legi. Și, precum colegii din PSD, are și el o moțiune semnată.

Fostul șef al Casei de Pensii Hunedoara, peste 30 de întrebări și interpelări

Un alt parlamentar ”nou„ al hunedorenilor este Ilie Toma. Fostul director al Casei Județene de Pensii Hunedoara, Toma este la primul mandat de deputat. În cei doi ani de când a ajuns în Parlament, Toma a vorbit de 42 de ori în 37 de ședințe, citind în plen 4 declarații politice. Ma are 85 de propuneri legislative. 17 dintre acestea au fost promulgate legi.

Către membrii Guvernului a adresat 32 de întrebări și interpelări, fiind și el semnatarul unei moțiuni.

Trebuie menționat că la luările de cuvânt este inclus și jurământul depus la preluarea mandatului.