Elena UDREA: Ştefan Lungu, despre ale cărui competenţe pe partea de promovare am numai cuvinte de laudă, a cunoscut un om de afaceri – Gărdean, despre care auzisem că are relaţii neortodoxe.

0
439

Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, cel care a direcţionat banii către staţiunile turistice din judeţul Hunedoara, susţine în continuare  că nu a “construit un sistem al mitei”. Mai mult, Udrea subliniază că oamenii cu care a lucrat i-au fost recomandaţi, iar apreciind chiar că auzise chiar de Adrian Gărdean – omul de afaceri bine cunoscut în mediul de afaceri din judeţul Hunedoara – că are “legături neortodoxe”.

“Ştefan Lungu, despre ale cărui competenţe pe partea de promovare am numai cuvinte de laudă, a cunoscut un om de afaceri – Gărdean, despre care auzisem că are relaţii neortodoxe. Prin Lungu a ajuns Gărdean la Nastasia, iar Botoroagă la Topoliceanu. Udrea nu a construit niciun sistem[, a declarat Udrea în faţa judecătorilor.

Elena Udrea şi Adrian Gărdean se cunoşteau personal, ambii participând la restaurantul Montana din Lupeni la o întâlnire cu primarul Cornel Resmeriţă, dar şi consilierii de aici. la acea discuţie au mai fost prezenţi primarul din Petroşani Tiberiu iacob-Ridzi, dar şi viceprimarul de la Vulcan de la acea vreme, Angela Stoica. 

“Acuzaţiile de luare de mită de la societăţile de construcţii pleacă de la susţinerea parchetului că pretinderea sumelor respective ar fi avut loc pe 7 februarie 2011. Era imposibil. În confruntarea cu mine spune explicit că eu nu i-am spus că geanta e pentru Udrea. De ce ar fi plătit Gărdean? Încerc să preîntâmpin posibile nedumeriri. Un răspuns am încercat să îl dau la proces, iar martorul solicitat, fost primar de Buşteni, ar fi putut răspunde. Nastasia şi Bute sunt finii acestuia. Au umblat permanent cu Bute la meciuri. Banii nu erau pentru Rudel. Cred că sumele erau pentru Lucian Bute. El până în 2012 a susţinut că nu şi-a primit onorariul. Ce interes ar fi avut Lungu? El făcea multe plăţi pentru partid din firma lui, primind apoi banii cash de la partid. Nu cred că un ministru care i-a cerut lui Topoliceanu să îşi dea demisia pentru că mă expunea ar fi luat 10 la sută din bugetul Companiei Naţionale de Investiţii. Oamenii aceştia nu şi-au recunoscut faptele. Au fost puşi în faţa unor situaţii concrete recunoscute şi au aruncat faptele asupra mea”, a precizat fostul ministru.

Elena Udrea a recunoscut în fața instanței că ştia de practica mitei de 10 la sută din contracte, dar că a încurajat pe oricine din minister care află de astfel de lucruri să anunţe DNA.

Conform DNA, în cursul anului 2010, Elena Udrea a primit în mod indirect, pentru sine şi pentru altul, prin intermediul lui Ştefan Lungu, foloase materiale de la Adrian Gardean şi Miron Gardean, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA cu mai multe unităţi administrativ-teritoriale în cadrul programului ‘Schi pentru România’.

De asemenea, sursa citată mai arată că, în perioada 2010-2011, Udrea, împreună cu Ana-Maria Topoliceanu, a primit aproximativ 300.000 lei de la Dragoş Marius Botoroagă, administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii. În cursul anului 2011, Elena Udrea a cerut şi a primit de la Adrian Gardean, direct şi indirect, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp