Un hunedorean a fost trimis în judecată de DNA după ce a înşelat APIA cu peste 400.000 de lei

0
7

Un hunedorean a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie după ce a înşelat Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură cu peste 400 mii lei.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus, în decembrie, trimiterea în judecată a lui Ioan Chitic.
Prourorii îl acuză de  două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi două infracţiuni de folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2010, Ioan Chitic a făcut menţiuni nereale în conţinutul unui contract de chirie în sensul că a închiriat suprafaţa de 49 de hectare de păşune de la o asociaţie composesorală din zonă.
”Utilizând acest înscris falsificat, în cursul anilor 2010 şi 2011, inculpatul Chitic Ioan a solicitat la APIA Hunedoara subvenţii comunitare FEGA corespunzătoare campaniilor din cei doi ani pentru suprafaţa de 331,45 de hectare”, se arată într-un comunicat DNA. Potrivit procurorilor, prin această modalitate, hunedoreanul a încasat pe nedrept suma totală de 453.818,42 lei (echivalentul a aproximativ 106.780 euro) reprezentând subvenţii FEGA.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 133.159,09 lei reprezentând subvenţii încasate necuvenit de Ioan Chitc pe anul 2010, urmând ca suma pentru anul 2011 să fie evaluată.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile aparţinând inculpatului Chitic Ioan.  Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Deva. Potrivit pesei judeţene, Ioan Chitic a devenit unul dintre cei mai prosperi oameni din Cinciş.  Acesta a preluat fostul CAP din sat, în baza legii care oferea în folosinţă gratuită tinerilor care s-ar fi stabilit la ţară clădirile şi terenurile, iar în mai puţin de cinci ani a amenajat aici un centru de prelucrare a laptelui, dar şi-a ridicat şi casă de locuit. Avea, anul trecut, peste 350 de oi ţurcane şi „Lacaune”, o fermă la standarde europene şi  singurul autolaborator de înseminări artificiale şi tratament veterinar din judeţ.
După ce a obţinut clădirea, tânărul a beneficiat de o bursă de specializare în Germania.