UM Sadu, pe marginea prăpastiei

0
17

Situaţia la Uzina Mecanica Sadu a devenit mai mult decât critică, după cum susține președintele PC Gorj, Marius Borcan. La rândul lui, președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu  a purtat discuții cu reprezentanții Romarm atrăgând atenția asupra faptului că nu trebuie să plece niciun salariat acasă.

Uzina Mecanică Sadu a ajuns întro situație grea și asta ca urmare a faptului că unitatea de armament nu are contracte în derulare. Mai grav este faptul că UM Sadu nu are nici perspective de viitor cu privire la încheierea de noi colaborări. În luna ianuarie, Romarm a virat către UM Sadu bani pentru achitarea doar a lichidărilor. Mai grav este faptul că sunt neachitate şi utilitățile, dar şi materia primă luată din țară și din import.

Președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, a precizat că în urma discuțiilor purtate cu directorul Romarm, conducerea Uzinei va fi preluată de directorul tehnic din cadrul companiei, Gheorghe Stoica. Călinoiu a recunoscut faptul că UM Sadu are probleme, dar şi că “acolo drepturile salariale se acordă diferenţiat, muncitorii iau 30% din salariu, iar  cei de la birouri 70%” .

” Sunt aspecte de management defectuos şi există un sold de produse nevalorificate  sau de  active nefolosite”, a mai spus Călinoiu.

Cu o astfel de situație grea, Călinoiu a atras atenția asupra faptului că trebuie găsite soluții încât niciun salariat să nu plece acasă.

“ I-am spus domnului Tache foarte clar că nu vreau să aud ca plecă vreun om acasă, trebuie făcute contracte și găsite soluții de redresare economică. Chiar și domnul Tache a declarat că UM Sadu a fost odată unitatea etalon a Romarm“, a mai precizat Ion Călinoiu.

La ora actuală, UM Sadu datorează la bugetul consolidat al statului peste 200 de milioane lei noi, datorii istorice, motiv pentru care se și află sub monitorizarea FMI.

 

Costin SOARE