România, țara din UE în care a scăzut cel mai mult sprijinul financiar pentru combustibilii fosili

0
106

Un raport al Comisiei Europene arată că România este țara din Uniunea Europeană în care a scăzut cel mai mult sprijinul financiar pentru combustibilii fosili. Categorie în care e inclus și cărbunele. Este cunoscut că din 2011, pentru huilă s-a acordat sprijin doar minelor care au fost incluse pe programul de închidere.

Au crescut subvențiile pentru energia regenerabilă

Raportul Comisiei Europene arată că există mai multe motive legitime pentru a interveni în sectorul energetic prin sprijin financiar sau de reglementare. Aceasta pentru a corecta piețele imperfecte și pentru a oferi îndrumare strategică pe termen lung care altfel nu ar fi oferită.

„Necesitatea stimulării inovării în sectoare, materiale sau procese noi este o justificare extrem de pertinentă în contextul decarbonizării și al tranziției energetice. Având acestea în vedere, este posibil, de asemenea, să existe subvenții pe care circumstanțele în schimbare le-au făcut redundante sau excesive”, se arată în raport.

Documentul arată că UE (și statele G20) au solicitat în special eliminarea subvențiilor ineficiente pentru combustibilii fosili, ”întrucât acestea împiedică tranziția spre o energie curată”.

„Subvențiile europene totale pentru energie au crescut în ultimii ani, de la 148 de miliarde EUR în 2008 la 169 de miliarde EUR în 2016, sectorul energetic fiind principalul beneficiar (102 miliarde EUR în 2016), urmat de sectorul rezidențial (24 de miliarde EUR), de industria producătoare energointensivă (18 miliarde EUR) și de sectorul transporturilor (13 miliarde EUR). Creșterea a fost determinată de sporirea subvențiilor pentru energia din surse regenerabile, care a atins 76 de miliarde EUR în 2016”, arată raportul.

În perioada 2008-2016, certificatele de emisii gratuite au scăzut de la 41 de miliarde EUR la 4 miliarde EUR. Raportul arată că scăderea a fost generată de micșorarea prețurilor cărbunelui. O altă cauză este numărul mai mic de sectoare eligibile pentru a primi certificate de emisii gratuite (ETS).

”Subvențiile pentru combustibilii fosili în UE nu au scăzut și sunt estimate la 55 de miliarde EUR, menținându-se relativ stabile de la un sector la altul și sugerând că ar putea fi necesar ca politicile UE și naționale să fie consolidate pentru a elimina progresiv astfel de subvenții. Conform ultimelor comparații internaționale disponibile (date din 2015), subvențiile pentru combustibilii fosili sunt chiar mai mari în afara UE.”, arată raportul.

Subvențiile pentru produsele petroliere (în principal reducerile fiscale) reprezintă cea mai mare pondere din combustibilii fosili

CEH trebuie să returneze subvenția

În toamna anului trecut, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că o companie națională – Complexul Energetic Hunedoara – trebuie să returneze peste 60 milioane de euro. Suma reprezintă ajutoare acordate de stat în mod ilegal. CEH este format din termocentrale și unități miniere. Arde huilă pentru a produce energie electrică.