România nu are suficiente capacități de producere a energiei electrice

0
184

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Nicolae Havrileț, susține că România nu are suficientă capacitate de producție a energiei. În aceste condiții, când crește consumul de energie, apar problemele fiind pusă în pericol siguranța sistemului energetic național.

“Capacitatea declarată de producție de 22.000 de MW nu există, nici măcar cei 14.000 de MW, care se presupune că sunt funcționali în orice moment, nu sunt funcționali. Aici avem o analiză comună cu Transelectrica, operatorul pieței de echilibrare, care ne prezintă că, începând cu o solicitare de 7.500 — 8.000 de MW există probleme de alimentare și de asigurare a funcționării sistemului energetic național în siguranță”, a susținut, potrivit Agerpres, președintele ANRE în cadrul audierilor de la comisia de anchetă a ANRE.

Potrivit lui Havrileț, s-a constatat că ”dacă nu avem resurse regenerabile ieftine, apă, vânt, suntem dependenți de cărbune, care este scump”.

Anul acesta prețul energiei electrice a crescut până la valori de peste 500 lei, din cauza frigului din iarnă și a secetei din vară.

“Un moment este ianuarie 2017, când am avut o solicitare crescută de energie electrică pe piață, odată cu o serie de elemente negative: o vreme foarte friguroasă, o solicitare mare de energie electrică, o lipsă de energie hidro în sistem, care este o energie ieftină. Acest lucru a făcut ca prețul energiei pe cărbune să urce foarte mult, ajungându-se la valori foarte mari, de până la 650 de lei pe MWh, dacă facem o comparație cu prețul mediu pe PZU până la acel moment, de 150 de lei — 160 de lei. A fost un salt foarte mare, de natură să pună întrebări ce anume se întâmplă”, a mai spus Havrileț.

Aceeași situație s-a repetat în iulie. Atunci a existat o solicitare foarte mare de electricitate, de data aceasta pe fondul unor temperaturi extrem de mari, coroborate cu o producție mică de energie hidro și eoliană. Astfel că și în timpul verii s-a produs mai multă energie pe cărbune.