Răzvan Nicolescu vrea propuneri pentru strategia energetică de la directorii companiilor de stat

0
6
Directorii companiilor energetic de stat trebuie să se implice în realizarea strategiei energetic naționale, documentul fiind în acest moment supus dezbaterii publice.
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit, vineri, cu directorii companiilor energetice de stat.
”Domnul ministru a vrut să ne cunoască pe fiecare în parte și să afle problemele cu care ne confruntăm”, a declarat, duminică, pentru GDD, directorul Societății Naționale de Închideri Mine, Aurel Anghel.
Potrivit sursei citate, principala problemă a companiilor energetice din județul Hunedoara este legată de vânzarea energiei.
Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, ministrul Răzvan Nicolescu s-a declarat pentru tranzacționarea centralizată, transparentă şi nediscriminatorie cel puţin până la adoptarea tuturor regulilor de guvernanţă corporativă, stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011.
La întâlnirea cu ministrul Energiei a participat directorul SNÎMVJ-Aurel Anghel, dar și Nicolae Drăgoi și Florian Șandru- directori adjuncți în cadrul Complexului Energetic Hunedoara, după ce directorul general al acesei entități- Daniel Andronache- a fost numit  în funcția de subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi României asistență tehnică în elaborarea strategiei energetice naționale.
Departamentul pentru Energie, condus de Răzvan Nicolescu, a supus dezbaterii publice  procedura de eleborare a strategiei energetice, așteptând până pe 4 aprilie, propuneri de la consumatori, producători, operatori din industria energetică, mediul academic, societatea civilă, autorități publice locale și centrale dar și de la reprezentanții partidelor parlamentare.
Fostul ministru delegat pentru Energie Constantin Niță, actualul ministru al Economiei, intenţiona să angajeze consultanţi care să elaboreze strategia energetică, anunţând în noiembrie 2013 că departamentul a primit 20 de oferte de la consultanţi, iar cei care ar fi urmat să fie selectaţi ar fi avut şase luni să o elaboreze.
În luna iunie a anului trecut, Niță declara în Valea Jiului că pentru reuşita proiectului este nevoie de un consultant independent acesta fiind de părere că prin aducerea la masa dialogului doar a cetăţenilor români nivelul discuţiei va fi unul scăzut şi rezultatul nu va mai fi cel scontat. În septembrie însă Niţă s-a răzgândit un pic anunţând că acest proiect va fi amânat pentru 2014 din lipsa fondurilor. Tot în septembrie, Niţă revenea spunând că a ajuns la “o viziune” asupra reorganizarii sistemului energetic, pentru care era nevoie de modificarea unor legi pentru a putea fi aplicată.
România nu are în prezent un proiect funcţional de strategie energetică. Un astfel de document a fost adoptat în 2007, pentru perioada 2007-2011. Alt proiect, pentru perioada 2011-2035, nu a fost aprobat încă de Parlament, deşi au existat mai multe variante. În 2011, primarii din Valea Jiului şi o parte din parlamentarii din această zonă au militat ca huila din bazinul carbonifer din această zonă să nu mai fie considerată resursă marginală. Asta pentru că în strategia energetică se vorbea doar despre huila de import.
Mihaela MIHAI