Primarii au perspective diferite asupra bugetului

0
151

Banii de care vor beneficia primăriile în acest an au creat discuții. În special legate de cheltuielile sociale reprezentate de indemnizațiile persoanelor cu handicap și ale însoțitorilor acestora.

Mai mulți bani pe cap de locuitor. Cresc însă cheltuielile sociale

Primăriile ar urma să primească și ceva majorări de sume în ceea ce privește finanțarea pe locuitor. Primarii, în funcție de culoarea lor politică, se declară mulțumiți sau nemulțumiți de  modul în care arată bugetul.

”Eu nu cred că o să fie probleme și vom avea cele mai bune bugete care au fost în ultimii ani de zile pentru primăriile mai mici cum suntem noi. Într-adevăr primăriile mai mari poate vor avea puțin de suferit, dar pentru ele puținul acela înseamnă foarte mult pentru celelalte primării”, spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Lucrurile se văd însă altfel la o primărie condusă de un liberal.

”Dacă rămâne așa, cu 60 la sută din impozitul pe venit și cheltuielile sociale, cu siguranță va fi o povară în plus pe bugetul local de aproximativ 114 miliarde de lei”, susține Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Primarul PSD care conduce municipiul Lupeni spune că e convins că Guvernul face în așa fel încât să asigure echilibrul de care instituțiile au nevoie.

”Referitor la cheltuielile pentru oamenii cu dizabilități noi în Lupeni avem undeva la 70 de miliarde de lei pe an. Niciodată statul nu a făcut de-a lungul timpului să nu dea acești bani pentru doctori, profesori, oameni cu dizabilități. Eu  îmi aduc aminte o perioadă, a fost 2007-2008 în Lupeni când PDL-ul nu a dat Primăriei Lupeni timp de 8 luni de zile banii pentru persoanele cu dizabilități”, mai spune Lucian Resmeriță.

Conform primarului Lucian Resmeriță finanțarea pe locuitor crește față de anul trecut.  Cea ce înseamnă că bugetul va fi mai mare.

Și primarul municipiului Petroșani recunoaște această majorare. Spune însă că administrația locală nu va avea de unde să acopere cheltuielile legate de persoanele cu handicap.

”De ajutat ne ajută această sumă însă din calculele pe care le-am făcut noi de la 43 la sută impozit pe venit la 60 la sută e o diferenţă cam de 6-7 milioane, iar noi avem nevoie doar pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap de 114 miliarde. Nu o să avem de unde să acoperim din bugetul local. Promisiunea guvernului e aceea că vor fi sume din TVA care vor fi repartizate ulterior administraţiilor publice locale”, susține primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. 

Guvernul a decis ca 60% din impozitul pe venit să meargă către primării direct. 15% din impozitul pe venit sunt direcţionaţi la consiliile judeţene.

O cotă de 7,5% se va repartiza în mod egal la Consiiile judeţene pentru finanţarea bugetelor de funcţionare ale comunelor şi pentru cofinanţarea proiectelor locale, iar 17,5% vor merge către unităţile administrativ-teritiale pentru asigurarea  bugetelor de funcţionare. În cazul în care aceşti bani nu ajung, vor fi alocate sume defalcate  de TVA „pentru echilibrare”.

Cheltuielile care vor fi trecute către administraţiile locale vor fi cele legate de centrele pentru persoane cu handicap, centrele pentru protecţia copilului şi indemnizaţiile pentru însoţitorii persoanelor cu handicap.  Bugetul de stat a ajuns la votul în parlament.