Planurile de închidere  de la Lonea și Lupeni trebuie modificate, iar Comisia Europeană renotificată

0
839

Studiul polonezilor de la GIG arată că rezervele de huilă de la Lonea și Lupeni trebuie extrase pentru a elimina pericolele în Valea Jiului.  Asta înseamnă refacerea planurilor de închidere, procedură cu care trebui să fie de acord și Comisia Europeană.

Planuri refăcute

Secretarul de stat în ministerul Energiei, Doru Vișan, susține  studiul întocmit de cei de la GIG va fi transmis Comisiei Europene. Vor trebui modificate planurile de închidere și de încetare a activității. Aceste planuri modificate trebuie aprobate de Agenția Națională pentru Resusre Minerale și mai apoi transmise la Comisia Europeană.

”Comisia va hotărî asupra modului de aplicare și pe capitolul 4 de închidere. Acolo sunt cantități, sunt perioade, toate elementele”, susține Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Conform sursei citate, societatea hunedoreană nu riscă să returneze ajutorul de stat primit pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni.

”Riscul ar fi fost dacă se continua activitatea de exploatare cu subvenție. Va rezulta niște cărbune pe care îl stabilește studiul și se scoate cu contabilitate separată, cu preț de piață, cu toate elementele. Comisia va hotărî modul de abordare a acestui cărbune”, a completat Doru Vișan.

Experții polonezi plasează actualul program de închidere într-o zonă de largă insecuritate. Aceștia recomandă reconsiderarea de urgență a planului. Întârzierea ar aduce ”consecințe greu de cuantificat”. Astfel este necesară extragerea rezervelor de cărbune deschise precum și a celor pregătite, aflate în zona de influență a riscurilor, de la cele două exploatări miniere. Huila trebuie extrasă într-un interval de timp care să corespundă gravității și amplorii riscurilor. Perioada apreciată de specialiștii polonezi ca fiind optimă este între 4 și 6 ani

Mai mult polonezii atrag atenția că fenomenele de acumulare a gazului cu consecința autoaprinderii și a exploziilor se manifestă într-un ritm alert, datorită naturii zăcământului carbonifer specific Văii Jiului.