Ministrul Energiei a participat la deschiderea lucrărilor din cadrul proiectului „Centrala Electrică Paroşeni”

0
11

Ministrul Energiei a participat, joi după-amiaza, la deschiderea lucrărilor din cadrul proiectului „Centrala Electrică Paroşeni”, proiect care va crea posibilitatea funcţionării entităţii energetice în parametrii europeni.

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, alături de prefectul de Hunedoara- Sorin Vasilescu, parlamentarii PSD Hunedoara şi conducerea Complexului Energetic Hunedoara, a participat, joi, la începerea lucrărilor  care vor permite funcţionarea în condiţiile de mediu impuse de Uniunea Europeană a Termocentralei Paroşeni (componentă a Complexului Energetic Hunedoara).

„Este o investiţie foarte importantă. Ea va crea posibilitatea ca această centrală să funcţioneze după parametrii europeni din punct de vedere al mediului şi sigur va crea un număr de locuri de muncă pe o perioadă limitată. Cel puţin câteva sute de locuri de muncă, cu siguranţă. Dar ceea ce îi permite acestui Complex Energetic să poată să vândă energie şi să se încadreze în toate condiţiile de mediu”, a declarat joi la Vulcan ministrul Energiei, Constantin Niţă.

Potrivit sursei citate Ministerul Energiei va continua investiţiile şi la Termocentrala Mintia pentru instalaţia de desulfurare şi grupul energetic IV, acestea urmând a fi realizate în parteneriat public privat cu firme din China sau din alte ţări.

Directorul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache, susţine că investiţia va rezolva problemele de mediu de la Termocentrala Paroşeni.

„Practic cu această investiţie Termocentrala de la Paroşeni este rezolvată şi din punct de vedere la retehnologizării şi al mediului”, a spus Daniel Andronache.

Directorul Termocentralei Paroşeni, Doru Vişan, a precizat că implementarea acestui proiect va avea ca şi consecinţă „un mediu total sănătos”.

„Investiţia  este foarte importantă în condiţiile actuale în care piaţa este extraordinar de strânsă. Pe această piaţă, în afară de criteriile de competenţă şi respectiv de preţ intervine şi un criteriu hotărâtor, eliminatoriu spun eu, impus de legislaţia UE. Nu funcţionează în cazul centralelor care folosesc combustibili fosili decât cele care nu poluează. Noi prin investiţia trecută am rezolvat două probleme de mediu, respectiv partea de NOX şi cenuşă şi cea mai grea de fapt extragerea sulfului din gazele arse, adică nu mai eliminăm sulf decât în normele impuse de UE, sub 400 de miligrame acum, respectiv din 2016 sub 200 de miligrame. Prin această investiţie vom avea un mediu total sănătos”, a spus Doru Vişan.

Potrivit sursei citate, Termocentrala Paroşeni a fost creată să funcţioneze minim 30 de ani. S-au scurs aproape 7, aşa că la Paroşeni se va arde cărbune încă 20 de ani.

În cadrul acestui proiect, ce are o valoare de 65.300.000 de euro, vor fi efectuate două investiţii „instalaţia de desulfurare a gazelor de ardere” şi „schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii”.

Investiţia se derulează printr-un contract de finanţare încheiat între România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 32,65 milioane de euro. Statul român va contribui la finanţarea proiectului cu o sumă egală, prin contractarea de instrumente de datorie publică de către Ministerul Finanţelor Publice. Durata de execuţie a lucrărilor  este de 31 de luni de la data intrării contractului în perioada de execuţie, 12 decembrie 2012, reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara estimând că  lucrările vor fi finalizate la data de 15 iulie 2015.