Minerii de la SNÎMVJ nu renunţă la mitingul din faţa Teatrului ID Sîrbu

0
10

Minerii de la SNÎMVJ nu renunţă la mitingul de protest anunţat pentru marţi la ora 13:00 în faţa Teatrului ID Sîrbu Petroşani. Asta deşi începând de luni conducerea Complexului Energetic Hunedoara susţine că va lua, săptămânal, huilă de la societatea formată din minele neviabile.

Liderul de sindicat, Domokos Laszlo, susţine că oamenii îşi vor exprima nemulţumirile în cadrul acestei acţiuni organizate şi pentru care au făcut toate demersurile legale.

“Avem dreptul să protestăm şi o vom face paşnic. Dorim să facem auzite problemele reale ale minerilor din Valea Jiului, probleme cu care ne confruntăm noi şi nu cei care,  efemer, se autointulează conducătorii noştri. Acţiunea are rolul de a trage un semnal de alarmă faţă de ceea ce se întâmplă astăzi în mineritul din Valea Jiului, fie că e vorba despre minele neviabile, fie că vorbim despre cele viabile. Soluţiile acestea pompieristice, luate pe genunchi, amână verdictul negru al mineritului doar pentru câteva zile sau săptămâni. Vrem să auzim de programe pe termen mediu, cel puţin”, a spus Domokos Laszlo.

Minerii au obţinut avizele necesare pentru acţiunea de protest. Iniţial s-a dorit ca acţiunea de protest să aibă loc în faţa sediului Societăţii Naţionale a Huilei, acolo unde vor fi şi birourile Complexului Energetic Hunedoara, însă Nicolae Drăgoi nu a fost de acord cu acest lucru.

Complexul Energetic Hunedoara va emite către SNÎMVJ o comandă penru 10.000 de tone de huilă săptămânal. Preţul oferit de CEH este de 43 de lei pe gigacalorie, în condiţiile în care Comisia Europeană a aprobat planul de închidere la un preţ de 64 de lei pe gigacalorie. Conducerea CEH a recunoscut, fără să vrea, că doreşte subvenţia de care beneficiază societatea de închideri.