Legea minelor, dezbătută cu reprezentanții companiilor din domeniu

0
354

Ministerul Economiei vrea să schimbe Legea minelor, un proiect în acest sens fiind supus dezbaterii publice. La începutul acestei săptămâni, ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, s-a întâlnit cu reprezentanților companiilor din domeniu.

Echipa Ministerului Economiei, coordonată de ministrul Gheorghe Șimon, a subliniat importanța consultărilor publice cu toți factorii din sectorul minier, și integrarea propunerilor constructive ale acestora în proiectul de lege a minelor.

Conform reprezentanților ministerului, reprezentanții companiilor din minerit au enunțat o serie de amendamente. Este vorba despre definirea perimetrelor de prospecțiuni și exploatare, transferul de licență, definirea termenului de gol minier sau privind timpul necesar eliberării titlurilor de proprietate.

”Discuția cu reprezentanții societăților din minerit s-a axat pe fezabilitatea companiilor și pe modul în care proiectul va contribui la revitalizarea zonelor miniere cu tradiție în România, la crearea de noi locuri de muncă și siguranța celor existente, în zonele defavorizate”, a declarat ministrul Șimon.

Șeful de la Economie a subliniat importanța armonizării opiniilor divergente și clarificarea situațiilor anterioare, create de actuala Lege a minelor. Părțile au convenit ca noua lege să fie corelată cu condițiile actuale din minerit, cu accent pe eficientizarea exploatării și valorificarea resurselor minerale, în condiții similare celor din UE.

Noua lege urmează să înlocuiască Legea minelor nr.85/2003.

Mine închise pe bani grei. Acum se vrea redeschiderea lor

Sute de unități miniere au fost închise în România, pe bani mulți, iar statul vorbește acum de redeschiderea unor exploatări, sau părți din acestea. Totul în noua Lege a minelor care a fost supusă dezbaterii publice de Ministerul Economiei.

Șapte unități miniere din Valea Jiului au fost închise în ultimii 25 de ani. Alte cinci exploatări vor avea aceeași soartă până la finele lui 2018, conform Deciziei Comisiei Europene aflată în vigoare la acest moment. La nivel național, zeci de unități miniere au fost închise prin hotărâri de Guvern. Acum, statul vorbește oficial, despre posibilitatea redeschiderii unor mine, sau a părți din acestea.

Guvernanții vorbesc despre reintegrarea în circuitul economic a forţei de muncă disponibile pe plan local, regional şi poate naţional.