Hub-ul de hidrogen din Valea Jiului, prezentat la Zilele Energiei

0
871
foto: rasfoiesc.com

Două proiecte ce vizează Valea Jiului sunt înscrise pe agenda Conferinței Zilele Energiei – oportunități de finanțare și proiecte de succes. Conferința va avea loc la finele acestei luni, în perioada 29-30 mai, la Timișoara.

HUB-ul de hidrogen și Planeta Petrila

Acestea sunt cele două proiecte care vor fi prezentate la conferința energetică de la Timișoara.

Secretarul general al Asociației Planeta Petrila va fi cel care va prezenta proiectul de regenerare urbană Planeta Petrila. Proiectul, de aproximativ 10 milioane de euro presupune conservarea clădirilor – monument ale Minei Petrila şi transformarea lor în spaţii pentru evenimente, expoziţii sau sedii ale unor instituţii administrative.

Valea Jiului Hidrogen Hub este cel de al doilea proiect din Valea Jiului pentru care ministerul Energiei vrea să atragă fonduri europene prin platforma dedicată zonelor carbonifere în tranziție. Acest proiect va fi prezentat la Timișoara de Ioan Iordache – institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru tehnologii criogenice și Izotopice.

Hidrogenul ar putea fi obţinut din metanul aflat în subteranul Văii Jiului. Prin captarea metanului atât din exploatările aflate în funcţiune cât şi din cele deja închise, precum şi din straturile de cărbune încă neatinse. Oficialii din Ministerul Energiei spun că e un proiect de mare viitor pentru Valea Jiului.

Banii necesari punerii în aplicare a celor două proiecte ar urma să vină de la Uniunea Europeană. Asta numai dacă proiectele sunt considerate viabile și acceptate la finanțare.