Doar surplusul de huilă din Valea Jiului ar putea ajunge la Mintia

0
874

Complexul Energetic Hunedoara e în continuare format din termocentralele Mintia și Paroșeni și minele Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni. Ștergerea datoriilor, care se va face prin darea în plată a activelor, lasă loc la noi discuții.

Prea puțin cărbune

Divizarea CEH lasă loc interpretărilor. Se vorbește deja despre posibilitatea la la Mintia să ajungă doar surplusul de huilă din Valea Jiului. Mai ales că Termocentrala Mintia ar urma să treacă în subordinea Consiliului Județean Hunedoara și astfel ar exista două entități diferite.

”Nu este o condiție asta (ca viitorul Complex Energetic Valea Jiului să nu livreze huilă către Mintia-n.r.), dacă nu iasă bine experimentele cu indo (cărbunele indonezian-n.r.) și ei vor trebui să funcționeze în continuare cu ceva și, atunci, dacă noi vom avea surplus de producție, el se poate dirija către Mintia, fără probleme”, a spus Darius Câmpean, președinte Sindicatul Muntele.

Cele patru mine din Valea Jiului nu acoperă acum, prin producția zilnică, necesarul pentru funcționarea la capacitate maximă, într-o zi, a termocentralei Paroșeni. La Termocentrala Mintia este în probe un cărbune indonezian. Dacă testele sunt unele reușite, atunci termocentrala nu ar mai fi nevoită să investească peste 60 milioane de euro într-o instalație de desulfurare care să-i asigure îndeplinirea condițiilor de mediu.

”În mod clar Mintia va trebui să se axeze pe acel tip de cărbune pentru a funcționa în continuare în piață”, a mai spus liderul minerilor.

Producția de la acest moment este, conform declarațiilor oficiale, undeva la 1500-1600 de tone pe zi. Asta în condițiile în care, mai ales în perioada de iarnă, cele două termocentrale ar avea nevoie de minim 4000 de tone de huilă zilnic.