Curtea de conturi, ignorată de termocentrale. Huila, vândută în continuare la un preţ sub cel de cost

0
28

Subminarea economică a societăţii huilei, neregulă identificată de Curtea de Conturi, continuă şi acum, la jumătate de an de la raportul prin care instituţia de control atrăgea atenţia că huila este vândută la un preţ sub valoarea de cost. Situaţie care nu a fost vreodată în parametri legali din 1997 încoace. Actuala conducere a Societăţii Naţionale a Huilei continuă, tot fără voia sa, aşa-zisă subminare. Statul impune în continuare printr-o decizie ANRE valori pentru preţul energiei care, spun cei de la termocentrale, nu permit o plată corectă pentru huilă. Astfel, recomandarea Curţii de conturi, respectiv acea instituţie care are rolul de a pune pe masa Guvernului abaterile din societăţile de stat, nu este luată în calcul, iar cei din termo taie şi spânzură. La ora actuală huila este vândută sub preţul de cost. Mai mult, între 2009 şi 2011, Compania Naţională a Huilei nu a primit preţ pe huilă la valoarea costurilor de exploatare chiar dacă cele două termocentrale beneficiare au înregistrat profit şi, pe cale de consecinţă, aritmetic vorbind, ar fi avut de unde să ofere un preţ la nivelul UE.

Preţul pe gigacalorie, respectiv cel de 69 de lei, rămân mult sub costurile de exploatare şi sub valoarea cărbunelui vândut pe terţe pieţe. Şi nu existe şanse să fie schimbat până în aprilie. Invocând faptul că „banca este cu ochii pe noi” şi că există o decizie ANRE care stabileşte preţul la 69 de lei, conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu vrea să dea mai mult pe huila din Valea Jiului. Asta în ciuda faptului că pentru extragerea cărbunelui societatea huilei ar avea nevoie de cel puţin 90 de lei pe gigacalorie. Curtea de Conturi a atras atenţia în nenumărate rânduri, ultima oară anul trecut, asupra faptului că huila este vândută la un preţ sub preţul de cost. Statul s-a făcut însă că plouă.

Conducerea CNH a depus anul trecut contestaţia 3184/22.08.2012, nerecunoscând în nici un fel raportul Curţii de Conturi. Întâmpinarea a fost respinsă de către comisia de soluţionare a contestaţiilor. Împotriva deciziei Comisiei de soluţionare a contestaţiilor, conducerea CNH SA a acţionat în instanţă Curtea de Conturi, în acest moment dosarul aflându-se pe rolul Tribunalului Hunedoara.

 „În perioada 2009-2011, CN a Huilei SA nu a realizat venituri în sumă de 543.724.257 lei, ca urmare a contractării şi livrării cărbunelui către SE Paroşeni precum şi către SE Deva, la preţuri situate sub preţul de cost al exploatărilor miniere aflate în subordine, cu nerespectarea condiţiilor prevăzute în Licenţele de concesiune pentru exploatare nr. 1571/2000, 1572/2000, 1573/2000, 1575/2000, 1576/2000, 1577/2000 şi 1579/2000 şi a prevederilor O.G. nr.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată. (…) 75% din veniturile nerealizate se datorează livrării de huilă către SE Deva SA în condiţiile în care această societate, în perioada 2009-2011, a înregistrat profit”, susţine Curtea de Conturi.