Cazan spart la Mintia. România importă energia

0
291

România continuă să importe energie. Sâmbătă seara se importau peste 1900 MW. Unitățile de producere a energiei nu acoperă consumul. Mai mult, unele dintre capacități aveau avarii. Printre ele și Termocentrala Mintia.

Importul de energie asigură consumul din România

Dacă sâmbătă seară se importau peste 1900 MW, duminică la prânz situația era cam aceeași. Singura diferență era la megawttii importați. Duminică la prânz România avea o producție de 6209 MW și un consum de 7035 MW.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, susținea că România are tot mai mari probleme cu asigurarea capacităților reale de producție de energie electrică. O lipsă totală de energie este riscul major ce paște România.
”Capacitățile de producție sunt mai mult teoretice decât reale în sensul că pe hârtie noi avem peste 20 de mii de megawatti. În realitate,  capacitatea este la 8-9 mii de megawatti, capacitatea funcțională, mai ales dacă nu avem suficientă apă în lacurile de acumulare”, spunea Răzvan Nicolescu.

Fostul ministru al Energiei susținea că e nevoie de investiții în acest sector.

Porofit.ro scrie că sâmbătă se aflau în avarie, potrivit datelor Transelectrica, o unitate de producție de la CTE Ișalnița (de 315 MW), ca urmare a defectării vanei de apă de paralel pe apa de alimentare, una de la Mintia, cu o reducere de putere de 85 MW, ca urmare a unui cazan spart și una de la Iernut (de 330 MW).

La CEH nu au funcționat în această iarnă mai mult de două grupuri. Ba mai mult, la grupul energetic de la Paroșeni au fost momente în care a funcționat doar cazanul cu apă fierbinte.