Cărţile de muncă pierdute pun hunedorenii pe drumuri

0
9

     

Numărul hunedorenilor care  şi-au pierdut carnetele de muncă este tot mai mare. Aceştia sunt conştienţi că odată cu documentul au pierdut şi dovada vechimii în câmpul muncii. Reprezentanţii ITM vin cu lămuriri dătătoare de speranţe.

După ce, din anul 2010 nu se mai fac înscrisuri în carnetele de muncă, iar aceste documente au fost restituite titularilor, tot mai mulţi hunedoreni se plâng că fie nu îţi pot recupera documentul, fie nu îl mai găsesc sau chiar l-au pierdut.

 

„Eu am muncit la o societate din Reşiţa, iar de un an de zile tot le telefonez şi le trimit mailuri să imi restituie documentul însă nici până acum nu au făcut-o.  Mai mult, de o vreme încoace nici nu îmi mai răspund la telefon. Nu ştiu ce trebuie să fac. Eu cum o să îmi mai demonstrez vechimea în câmpul muncii”, se plânge o petroşăneancă.

 

În legătură cu această prolemă a carnetelor de muncă,  oficialii ITM Hunedoara spun că numai vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă.  

 

Persoanele care au pierdut carnetele de muncă trebuie să declare actul ca fiind nul şi apoi să obţină alte documente care să îi certifice anii munciţi.În ceea ce priveşte anunţul privind pierderea carnetelor de muncă emise în temeiul Decretului nr. 92, cu modificările ulterioare, acesta se publică în Monitorul Oficial al României. Actul care atestă vechimea însă poate fi obţinut fie de la sediul ITM  din localitatea în care şi-a desfăşurat activitatea, în cazul în care societatea a fost cu capital privat sau de la sediul societăţii la care au muncit în cazul celor de stat”, a declarat, pentru GDD, Sorin Istrate, purtător de cuvânt ITM Hunedoara.

 

În cazul în care societăţile de stat la care au lucrat cei care şi-au pierdut cărţile de muncă sunt închise, oamenii trebuie să se intereseze unde este arhiva firmei şi de acolo vor obţine datele solicitate.